Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Възможна е сделка за Брекзит тази седмица

| обновено на 15.10.19 в 18:30
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигането на споразумение по Брекзит, макар и трудно, все още е възможно да бъде договорено тази седмица, заяви главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние преди Съвет „Общи въпроси“, който се състоя в Люксембург.

Барние запозна министрите на страните-членки със състоянието на преговорите по Брекзит. На влизане той заяви:

„Макар постигането на споразумение да става все по-трудно, все още е възможно това да стане тази седмица. Разбира се, всяко споразумение трябва да е работещо за всички - за цялото Обединено кралство и за целия ЕС. Нека добавя, че е крайно време добрите намерения да бъдат претворени в правен текст“.

Главният преговарящ по Брекзит от Обединеното кралство Стив Баркли също не изключи вероятността за споразумение:

„Преговорите продължават, трябва да им дадем пространство, за да вървят напред. Все пак постигането на споразумение е твърде възможно“.

Министърът на външните работи на Финландия Тюти Тупурайнен, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС обаче предупреди, че са възможни всякакви сценарии.

„Трябва да се приготвим за всички възможни сценарии. Да се надяваме, че можем да стигнем до споразумение, но трябва да се приготвим и за Брекзит без сделка, както и да разгледаме възможността за още едно удължаване. Всички варианти са на масата“.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви във вторник, че ЕС продължава да търси постигането на Брекзит сделка, но не на всяка цена. Тя подчерта, че за Франция остават приоритет три важни въпроса: за ирландската граница, вътрешния пазар и бъдещите връзки с Обединеното кралство, допълвайки, че решението на всички тях трябва да бъде справедливо.

"Надявам се, че Брекзит сделката е все още възможна, но тя трябва да бъде балансирана", заключи френският министър.

Германският министър, който отговаря за Европа, Михаел Рот, обаче изрази съмнения дали е близо постигането на сделка за Брекзит между ЕС и Великобритания.

Не е задължително, че е близо споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, заяви той във вторник в Люксембург. И обясни, че "не е сигурен" за перспективите за сделка заради Споразумението от Разпети петък, което донесе мир в Северна Ирландия, като според него това е решаващ документ, който трябва да бъде спазван и включен във всяко едно споразумение отнасящото се до излизането на Великобритания от ЕС.

На заседанието министрите са припомнили част от ключовите принципи от позицията на ЕС, в т.ч. защитата на единния пазар, правата на гражданите и споразумението от Разпети петък, като са изразили пълно доверие и подкрепа за главния преговарящ Мишел Барние.

В четвъртък и петък в Брюксел се събират държавните и правителствени ръководители на ЕС, като споразумението по Брекзит, ако бъде договорено, трябва да им бъде представено за одобрение.

Според неназовани източници на британския вестник "Телеграф" са били постигнати "компромиси в последната минута“ по време на преговорите в понеделник относно условията за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Изглежда споразумението започва да се оформя, посочват източници на изданието и от двете преговарящи страни, които цитират "положителен ход" относно възможно решение за сухопътната граница с Ирландия и търговския режим след Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!