Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Тошев представя документален филм за Мариус Куркински

Георги Тошев
Снимка: Ани Петрова

Журналистът Георги Тошев представя документалния филм "Мариус Куркински на 50" в кино „Култура“ в София. На известния актьор и режисьор Тошев посвети и два епизода в телевизионната поредица „НепознатиТЕ“. 

 „Когато стартирах "НепознатиТЕ", много исках да има една знакова фигура, която да е мой връстник. Може би Мариус най-много бележи моето поколение, какво се случи с нас - децата на прехода, защото нашият съзнателен, професионален живот започна с влизането ни в университета точно през 1989 година. Мариус премина през всичко - през театралната травестия, през попкултурата „Ти-ри-ри-рам“ и, някак си, по един много категоричен начин успя да избере своята пътека в изкуството, да борави с думите по начин, по който те въздействат… Във време, в което никой никого не слуша, да се заслушаш в думите на един артист, при положение че той интерпретира чужди думи и ги превръща в свои, смятам за много, много голямо постижение“, каза пред БНР журналистът.

Епизодът „Мариус и Хайтов“ пък бил създаден за юбилея - на „НепознатиТЕ“, тъй като журналистът искал да „повтори“ един гост, за да види какво се е случило с него в тези 10 години.

С филма на Куркински „Засукан свят“ пък ще бъде открита Киномания. Тошев коментира:

„Мариус живее един свой засукан свят, но Мариус има една безпогрешна интуиция - да посяга на текстове, към които никой друг дори няма интерес и дори не се сеща, че съществуват. ... Този архетип, който успява Мариус да извади от литературата, е нещо много важно, защото мисията, чисто актьорска, а и режисьорска, е много важна за нашето време. Защото да спреш и да се заслушаш в нечии думи, е изключително ценно. Това ти помага на теб да се промениш".

Георги Тошев разказа в предаването "Преди всички" по "Хоризонт": 

„Ивайло Стоянов го помня още като дете от студио "Щурче". Идваше отникъде, но имаше посока. За мен това е много важно, за нашето поколение и за всички нас, които все още сме тук и виждаме, че има смисъл нещо да променим, променяйки се и ние самите. Начинът, по който той еволюира, не само на сцената, но и в живота, е доказателство, че има смисъл, има посока. Днес той е различен. Днес, като че ли, хем отказва да порасне достатъчно, хем в същото време го виждам една идея по-смирен, някак по-центриран. Лутането е част от таланта и аз смятам, че дори грешките по пътя на един артист с мащаба на Куркински, са много важни за него самия. В крайна сметка днес ще покажем филма. На 23-ти ще има още една прожекция".

Цялото интервю на Силвия Великова с Георги Тошев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от