Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арест за 12 мигранти на остров Самос с обвинение за умишлен палеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арест за 12 мигранти на остров Самос с обвинение за умишлен палеж. Жителите на острова се страхуват от постоянните прояви на агресия от страна на мигрантите. Пожар и бой с ножове предизвика паника, а правителството обеща незабавни мерки.

Сред задържаните има и малолетни мигранти на 15 години. Обстановката на о. Самос продължава да е напрегната, както в бежанския лагер, така и сред местните жители.

Увеличиха силите на полицията и на пожарната. Мигранти запалиха умишлено част от лагера, а огънят се разпространи и в близката гора. Кметът на острова Йоргос Стандзу заяви, че по чудо няма жертви от пожара. “Само липсата на вятър ни спаси", съобщават местните жители.

От сблъсъците между сирийци и афганистанци 11 души са в болница с прорезни рани, но без опасност за живота.

На остров Самос има 6 хил. мигранти и бежанци, толкова са и жителите. Ежедневно пристигат още хора с лодки от турския бряг, а капацитетът на лагера е за 600 души, съобщи кметът и настоя за незабавно прехвърляне на мигрантите във вътрешността на страната.

От Министерството по миграцията съобщиха, че при възможност ще преместят част от бежанците от острова, но мигрантският натиск продължава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени