Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да съпреживеем заедно места, събития, спомени

Тази и утре вечер от 19.30 часа от площад „Александър Невски“ ще отпътува автобусът "Double Decker" с бранд "Tourformance".

Артистичният организационен директор на проекта на НБУ "Премълчаното разказано - пътуваща сцена" Руми Николаева разказа:

"Tourformance" е третата финална част на един голям проект, който стартира преди 2 години. Това е пърформънс, артистична акция в пътуващ автобус. Това е експеримент, който си позволихме да направим и имахме възможността да направим за първи път в България. Първата среща, която беше със зрителите в Пловдив, беше изключително емоционална и вълнуваща. Акцентът е върху войната, която е разпознаваема като най-агресивната форма на насилие. Проектът е насочен срещу насилието във всичките му форми. Искаме това да се случи с усещането, което ще имат в този пътуващ автобус, което няма да бъде само зрително и слухово, а ще имат усещането и възприятието максимално с цялото си същество на това, което искаме да споделим. Това са част от лични истории от актьорите, които са вътре. Това е историята на града София“.

Актьорът Илиан Атанасов, който ще участва в акцията, добави:

„Това е една обиколка по начин, по който ние сме решили да я представим. Според мен е много скучно да свалим софиянци пред „Александър Невски“ и да започнем да говорим. Намерили сме друг начин, по който има доста голяма загадъчност. Виждам доста интересни физиономии на мои съграждани. За мен този проект е много различен. Да играеш в автобус е по-различно. Това е едно пространство, в което имаш много по-близък контакт с публиката. От самото начало зрителите са наясно, че част от техните сетива ще бъдат притъпени, а други изострени, за да могат да разберат какво се случва“.

Най-трудната бариера като че ли е финалът, когато зрителите имат право на своя избор, отбеляза Николаева и добави: "Ние ги въвличаме в една игра на война, в която не всеки би искал да участва. Там някъде бариерата пада напълно".

Голям процент от обществото по един или друг начин са участници или са свидетели на насилие, коментира Атанасов. Според него ако говорим ежедневно за това, хората ще се замислят и ще започнат да реагират, а в момента реакция няма.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!