Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японското правителство отпуска милиони долари за щетите от "Хагибис"

Разрушения в Япония след преминаване на тайфуна Хагибис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското правителство заяви, че ще отпусне милиони долари за подпомагане на районите, опустошени от тайфуна "Хагибис". Стихията отне живота на над 70 души в страната. 

"Хагибис" удари Япония в събота с яростни ветрове и безпрецедентни дъждове, които предизвикаха свлачища и доведоха до преливането на десетки реки. Броят на жертвите до момента е 74 души, но около десетина все още се смятат за изчезнали. Премиерът Шиндзо Абе заяви, че правителството му ще предложи 6 и половина милиона долара (710 млн. йени) в помощ на засегнатите от бурята области. Токио също така ще ускори изплащането на субсидии на повече от 300 общини, засегнати от бедствия.

"Националното правителство ще продължи да прави всичко възможно в съответствие с нуждите на бедстващите райони, така че засегнатите хора да могат да се върнат към нормалния си живот възможно най-скоро".

Над 10 000 домакинства все още имат проблеми с електричеството, а над 110 хиляди остават без течаща вода. Продължават издирвателните и спасителни операции. Нивото на реките все още се повишава. Властите призовават хората да проявяват бдителност заради възможни свлачища и наводнения. Тайфунът засегна 36 японски префектури, като най-тежко е положението в префектура Фукушима. Министерството на инфраструктурата продължава да оценява щетите. Местните влакове постепенно възобновиха движението си, но работата на някои влакове-стрели все още е спряна в най-силно засегнатите региони в централна Япония.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна