Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонението на Милчо Левиев ще е в петък в зала "България"

Милчо Левиев
Снимка: Ани Петрова

Поклонението и прощаването със световноизвестния български джаз музикант Милчо Левиев ще се състои в петък (18-и октомври) от 11 до 14 ч. в столичната зала "България".

Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в болница в Солун след тежко боледуване. 

Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. 

Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на Бигбенда на Българското национално радио. 

През 1970 г. музикантът заминава за Съединените щати. Повече от 20 години живее и твори там, а през последните години живее в Солун със съпругата си, певицата Вики Алмазиду. Номиниран е два пъти за "Грами".

Милчо Левиев е автор на симфонична и джаз музика. В началото на май в столицата беше представена биографична книга за него. Тогава в интервю за "Хоризонт" той заяви:

"Най-важното е животът. Животът е най-голямото изкуство - как да живееш, да си артист в живота, как да играеш ролята си. Сърце и ум - тогава се прави изкуство. Само със сърце не може. Балансът прави изкуството и живота, не повече. Аз имам, явно, много повече сърце, отколкото ум. Съжалявам, Господ така ме е направил. И правя изкуство, което се прави повече от сърце, отколкото от ум!".

В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "почетен гражданин на Пловдив", заради разочарование от отношението на общинската администрация.

Милчо Левиев е включен в енциклопедията “История на европейския джаз”.

Поклон пред светлата му памет!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна