Eмисия новини
от 10.00 часа

Експпертът Петър Кънчев:

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Снимка: БГНЕС
Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира  деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото за рисковете които срещат децата при ползване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства.

Центърът е част от Европейска мрежа, създадена през 2005 г. – разказа в ефира на Радио София експертът Петър Кънчев. Финансира се от ЕК.

Интернет много се е променил. Децата все повече го използват за лични нужди – за игра, за учене, за социализация. Не е достатъчно да кажеш на едно дете, че има опасности и трябва да внимава. Занимаваме си с образователни програми за деца, но и обучаваме учители дългосрочно за изграждане на специфични умения.

Технологичният аспект на интернет не е единствен, дори той е минимален.

Опасностите са свързани с риска детето да попадне онлайн тормоз, на педофили, то трябва да умее да разпознава фалшиви профили, умението за критично мислене би му помогнало за разпознаване на неистинската информация.

Чуйте повече в разговора с Петър Кънчев и разгледайте сайта на Центъра.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Сексуално образование в... комикси

публикувано на 12.12.19 в 16:00

Застрашените уралски езици

публикувано на 11.12.19 в 09:40