Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

| обновено на 17.10.19 в 14:00
Снимка: личен архив
Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване.
Какъв човек излиза от затвора Полфрийман знае най-добре пастор Иводор Ковачев, който е капелан на Софийския затвор в Казичене от 22 години.

“Трудно се промени в затвора, защото първоначално имаше обвинение, не само усещането, че е участвал в нещо, в което не би искал да участва. Обвинението към себе си, че го е допуснал. Няколко пъти ми е казвал: Как мислиш, че отивайки да помогна на някого, ще му навредя. В неговия ум всичко се е случило без негово желание и понеже никой не го е планирал - това е инцидент. През цялото време не пропускаше да отбележи, че съжалява, че е участвал в този инцидент”, обясни Ковачев.

Док Полфрийман е казвал, че той или двамата с баща му, са се опитвали да направят среща със семейството на убитото момче, но този контакт е бил отказан. След като излезе от затвора, Полфрийман е казал на своя изповедник, че има желание заедно с баща си да посети семейството на убитото момче.
Последните 4-5 дни преди решението на Апелативния съд, Иводор Ковачев се е срещал отново с Джок, тогава той е бил отчаян, не е таял никаква надежда. “Определено той излиза от затвора емоционален”, коментира копеланът.

Пастор Иводор Ковачев е роден в Разград. Учил е няколко години криминална психология в Югозападния университет в Благоевград, след това завършва богословие. Служи в евангелско-протестантската църква “Мисията” в София. 

Чуйте какво казва той за промяната на Джок Полфрийман в затвора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени