Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска военна полиция патрулира по улиците на град Манбидж в Сирия

US военни наблюдават границата с Турция от пост край град Манбидж в Северна Сирия в сряда, 7 февруари.
Снимка: БТА

Подразделения на руската военна полиция започнаха да патрулират по улиците на град Манбидж. в Сирия, съобщиха от министерството на отбраната в Москва. Същевременно президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се договориха за нова срещу помежду си. 

Продължава процесът на възстановяване на суверенитета на Сирийската арабска република в североизточните райони на страната. Правителствените сили са установили контрол над селища в провинциите Алепо, Рака и Хасака, уточняват от руското министерство на отбраната. В комюнике на ведомството се съобщава още, че подразделенията на американската армия се евакуират от района. Руските военни призовават местното население да се въздържа от агресивни действия спрямо военнослужещите от западните държави и техните съюзници. Сирийските власти и руското военно командване заявяват, че вземат всички необходими мерки за безопасното изтегляне на чуждестранните войски, предотвратяването на междуетнически конфликти, ликвидирането на терористичната заплаха и възстановяването на мира.

Междувременно президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха в телефонен разговор обстановката в Сирия. Двамата са били единодушни, че трябва да бъде гарантирана териториалната цялост на страната. Путин и Ердоган са се ангажирали да продължат да работят за свикването на Конституционния комитет под егидата на ООН в края на октомври в Женева. Турският президент е приел поканата на руския си колега да посети Москва в следващите дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна