Eмисия новини
от 02.00 часа

Започна прехвърлянето на язовирите в Ямболско към държавното на предприятие

В Ямболска област започна прехвърлянето на общинските язовири към Държавното на предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Преди година общинските съвети в петте общини гласуваха кои язовири да станат собственост на държавата.

27 от общо 104 язовира на територията на община „Тунджа“ са в процедура по прехвърляне към държавното предприятие, като политиката на общината е да отдава водоемите на концесия, посочи ресорният заместник кмет Георги Чалъков.

"В общината активно се отдават около 85 язовира. В момента имаме не повече от 50 наети. Общината прие стратегия да отдава язовирите на концесия. В момента текът концесионни анализи на 10 язовира".

Концесионните договори ще са за период от 20 до 25 години.

"Така се надяваме, че концесионерите ще имат един по- дълъг срок на експлоатация на съоръженията и ще могат да влагат по-свободно средства в тях и да са сигурни, че с един дълъг срок на ползване ще могат да си ги възвърнат".

Отдадените на концесия язовири ще са както за рибовъдна дейност, така и за туризъм и спорт


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от