Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдите обвиниха Турция в използване на напалм и фосфорни боеприпаси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кюрдската администрация в Североизточна Сирия обвини днес Турция в използване на забранени оръжия като напалм и фосфорни боеприпаси, предаде АФП.

Употребата на подобни оръжие от началото на турската операция в района не може да бъде потвърдена от независим източник.

В становище, публикувано 8 дни след началото на смъртоносната офанзива, кюрдската администрация заяви, че Турция е прибягнала до използването на тези оръжия заради неочаквано яростната съпротива на кюрдските бойци в граничния град Рас ал Айн.

„Турската агресия използва всякакви налични оръжия срещу Рас ал Айн“, се казва в кюрдското становище.

За момента турският президент Реджеп Ердоган игнорира международния натиск да прекрати офанзивата, в която загинаха десетки цивилни, а над 300 000 души избягаха от района на боевете.

Правозащитната организация Сирийска обсерватория за правата на човека не успява да потвърди използването на напалм и фосфорни боеприпаси.

Но шефът ѝ Рами Абдел Рахман заяви, че има бум на рани от изгаряния, особено в района на Рас ал Айн.

Кюрди публикуваха видео в социалните мрежи, на което се виждат деца с изгаряния, за които сирийски лекар твърди, че може да са от забранени оръжия.

От своя страна министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар обяви днес, че „терористите“ в Сирия могат да използват химическо оръжие, за да обвинят след това Анкара в употребата му, предаде ТАСС.

„Имаме такава информация. Ние не разполагаме с химическо оръжие и това общоизвестен факт“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна