Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тринайсет поети-журналисти с нов сборник с поезия

Клубът на поетите-журналисти представя своя нов поетичен сборник. Обединени от любовта към словото и онова, което им диктува емоцията, журналистите-поети от Поетичното ателие „Владимир Башев“ събраха своите стихове в антологията, озаглавена „Тринайсет“.

Поетите, представени в антологията, са Асен Сираков – преводач, поет и писател, Боряна Желева – преводач и поет, Венцислав Паскалев – преводач и поет, Гергана Хрисчева – журналист в БНР, Димитър Дженев – поет. Създател и главен редактор е на сайта „Експортьор”, който връчва годишните награди за принос в малкия и средния бизнес, Иглика Горанова – поет и създател на сайта за коментари и обществени консултации komentator.bg, Мариана Кирова – поет и преподавател в СУ, Палми Ранчев – поет, белетрист и треньор по бокс на Кубрат Пулев, Силвия Недкова – поет и критик, Станислава Пирчева - Ава – журналист в БНР, Спасиана Кирилова – поет и водещ на различни предавания в електронните медии, Татяна Атанасова – поет и пиар на Обединени земеделци, Татяна Явашева – поет и журналист. Всички автори са известни с това, че професиите им са свързани с периодичния печат и електронните медии.

Графичният дизайн на антологията е направен от младата художничка Александра Димитрова, която използва за оформлението на книгата специално обработени снимки с интересна история – те са правени на стар кораб във водите на каменна кариера край София.

Клубът на поетите-журналисти е свободна общност, която съществува от 2003 г. През 2004 г. излезе първият поетичен сборник "Време за кактуси", а през 2013 г. издават „Време за камъни“. На 23 октомври в Ретро кафето на Регионалния исторически музей в столицата те ще представят третата книга на клуба. Антологията събира поезията на тринайсет души в един общ капан за мисли, както подсказва текстът от корицата на книгата.

Какво обаче се случва, когато подобен капан стане общ и има ли капан наистина? Татяна Атанасова – една от поетесите, включени в сборника – дава отговор на този въпрос. А Иглика Горанова – един от редакторите на третия поетичен сборник, който Клубът на поетите-журналисти ще представи следващата седмица, ни разказа какво е новото и различното в него.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна