Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Манаки – история в снимки"

Кадър от изложбата
Снимка: Галерия „Синтезис“

Изложбата „Манаки – история в снимки“ продължава линията на галерия "Синтезис" да показва значими автори, работили в началото на 20-и век. Тя включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898–1935 г.

Желанието на братята да съхранят времето им отрежда място в историята на световната кинематография като първите ѝ майстори от Балканите. Въпреки това до края на живота си те остават верни на фотографията, отнасят се към нея като към занаят и изкуство, използват всички нейни възможности като медия и дори се прехранват от снимане.

Фотографиите, подбрани в експозицията, са резултат от близо 15-годишно проучване на куратора ѝ - Роберт Янкулоски. 

Роберт Янкулоски е роден през 1969 г. в Прилеп. Завършва Факултета по драматично изкуство в Скопие, специалност „Кино“, през 1996 г. Придобива магистърска степен към Университета за аудио-визуални изкуства (ЕСРА) през 2011 г. Той е основател на Македонския център за фотография, създаден през 2000 г., и автор на изследователския проект „Стара македонска фотография“. От 2014-а е декан на Факултета за филмово изкуство в Университета за аудио-визуални изкуства, където преподава фотография. Режисьор и сценарист на документалния филм „Манаки – история в снимки“, който печели наградата за най-добър документален филм на 9-ия South East European Cinema Festival в Париж през 2019 г.

Изложбата „Манаки – история в снимки“ се открива на 17 октомври в 19.00 ч. и ще продължи до 16 ноември в галерия „Синтезис“ в София.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени