Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева призова за търговски мир между САЩ и Китай

Шефът на МВФ определи като добра новина постигнатата Брекзит сделка

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частичната търговска сделка между САЩ и Китай е новина, която може да се приветства, но не може да премахне негативния ефект върху световната икономика от търговската война между двете страни, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от АФП.

"Наистина е добра новина, че САЩ и Китай говорят един с друг", каза Георгиева пред репортер в началото на годишната среща на МВФ. "Но ние се нуждаем не просто от примирие, нуждаем се от търговски мир", подчерта тя. 

По-рано днес китайското министерство на търговията обяви, че търговските преговори на страната със САЩ вървят в „положителна посока“.

Управляващият директор на МВФ също така каза, че приветства новото споразумение за Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство и добави, че това е "добра новина".

Говорейки пред репортери преди началото на ежегодната есенна среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, г-жа Георгиева коментира: "Точно като паунда, който скочи, когато видях новината за Брекзит сделка и аз подскочиха. Много бих искал да видя споразумение".

Международният валутен фонд ще застане зад Аржентина, тъй като страната преминава през настоящата икономическа криза, отбеляза шефът на МВФ.

"Ние сме напълно ангажирани да работим с Аржентина и сме тясно ангажирани“, заяви г-жа Георгиева пред репортери, когато беше попитана за бъдещето на кредитна линия на стойност 57 млрд. долара, предоставена на Аржентина от МВФ през миналата година, след като пазарният срив през август изостри дълговата криза и тласна големия зърнопроизводител към фалит.

Кристалина Георгиева, която зае поста на шеф на МВФ в началото на месец, посочи, че волята на фонда да застане до Аржентина остава "толкова силна", колкото е била при нейната предшественица Кристин Лагард.

Тя също така призова страните да работят заедно за реформа на глобалната търговска система, за да се осигури по-спокоен и проспериращ свят в бъдеще.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени