Eмисия новини
от 12.00 часа

Лио Баунах: Необходими са и повече публични инвестиции в пенсии и подобряване на доходите

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Структурни реформи, преодоляване на неравенството и крайната бедност - тези послания прозвучаха от Вашингтон в две поредни пресконференции - на генералния директор на Световната банка Дейвид Малпас и на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Във Вашингтон се провежда есенната среща на двете институции. Макар за всички да е ясно, че глобалната икономика се намира в ситуация на "синхронно забавяне", докато повечето експерти търсят решението на проблема в паричната политика, преодоляването на огромната задлъжнялост и ниските лихви, Лио Баунах, представител на Международната конфедерация на синдикатите във Вашингтон, предлага повече харчове от страна на правителствата.

Мисля, че ако нещата наистина излязат от контрол, ние ще станем свидетели на глобална рецесия или сериозна дългова криза. Първата и най-важна стъпка е да се регулират финансовите пазари. От 2008 година знаем колко голям проблем е да няма регулация и също така - колко много се увеличиха случаите на "сенчести операции", особено когато е извън класическия банков бизнес. Навлязоха и много технологии, така че е необходима много добра и бърза координация на международно ниво. Необходими са и повече публични инвестиции в пенсии и подобряване на доходите, за да очакваме позитивно отражение в реалната икономика. За да се случи това, трябва да се осигурят допълнителни средства за грижа за децата, за възрастните хора, за по-добро здравеопазване. Това ще позволи повече хора да се включат в пазара на труда, а оттам - да получават заплати и да създават потребление. Необходимо е да се увеличат заплатите, за да се стимулират хората да търсят работа. Освен това, ако разполагат с повече пари, те ще увеличат потреблението си, а оттам ще дойдат и по-добри икономически резултати“.

Кристалина Георгиева неведнъж е призовавала да се прекрати неравнопоставеността в заплащането между мъжете и жените. Според БаунахСъединените щати са един от добрите примери за слаб прогрес“ в областта:

„Необходимо е обаче да се работи още по въпросите на дискриминацията при цялостните условия на труд - например за назначаване или освобождаване на даден човек. Тогава жените все още са дискриминирани. Оттам идва и необходимостта безработицата да бъде намалена допълнително. Няма по-голям двигател в преодоляването на дискриминацията от пазара на труда. Когато работодателите се нуждаят от допълнителни служители, те инстинктивно намаляват дискриминационните критерии в изискванията си, били те и неформални - например по пол или етническа група. В глобален план - ситуацията е абсолютно същата. Трябва да кажа, че сега се намираме в ситуация на "синхронизирано забавяне", но имаше години на "синхронизиран растеж" и тогава не беше направен необходимият прогрес за премахване на неравенството в пазара на труда.

Докато беше в Световната банка, Кристалина Георгиева работи сериозно по въпросите на неравенството и крайната бедност. Сега тя не спира да говори за тях, макар и новата ѝ функция да бъде ръководител на най-големия кредитор в света.

Според Лио Баунах:

„Голямото предизвикателство за нея ще бъде да има достатъчно воля, за да промени подходът на кредитиране на Международния валутен фонд. Тя трябва да прекрати програмите на лишения, които налага фондът. Това е най-големият проблем, заради който жени губят работа си навсякъде по света. Да не говорим, че това пречи на правителствата да осигуряват пари за грижа за децата, образование и здравеопазване, което е изключително важно“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от