Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на растежа на китайската икономика до близо 30-годишно дъно от 6%

Предпазлив подем на производството и на продажбите на дребно през септември

Растежът на китайската икономика се забави през третото тримесечие до близо 30-годишно дъно, тъй като търговската война със САЩ засегна сериозно индустриалното производство, инвестициите и вътрешното потребление, въпреки че производството и продажбите на дребно през септември показаха признаци на слабо подобрение.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през трите месеца до края на септември с едва 6,0% на годишна база след растеж с 6,2% през второто тримесечие и очаквания за експанзия от 6,1%, показват данни на Националното статистическо бюро на втората по сила световна икономика.

Това е най-слабата експанзия на китайската икономика от първото тримесечие на далечната 1992-а година - период, през който Китай все още се възстановяваше от спирането на международните инвестиции след  репресиите през 1989-година спрямо студентите на площад Тянанмън.

За периода януари - септември БВП нарасна с 6,2%, което все още отговарят на заложения от китайските власти целеви растежен диапазон за 2019-а година между 6,0% и 6,5%. През 2018-а година китайската икономика нарасна с 6,6%.

Китайските търговски партньори и инвеститорите по цял свят следят внимателно състоянието на втората по сила световна икономика с оглед на притесненията, че търговската война със САЩ може да доведе до глобална рецесия.

За разлика от слабата оценка на БВП през третото тримесечие, Националното статистическо бюро представи по-добри от очакваното данни за индустриалното производство и за продажбите на дребно през септември, но редица анализатори и икономисти изразяват предпазливост относно устойчивостта на подобна леко позитивна тенденция и продължават да очакват, че Пекин ще продължава да предоставя допълнителни стимулиращи икономиката мерки и през следващата месеци.

На брифинг след публикуването на данните, говорител на китайското статистическо бюро, обяви плановете на Пекин да изтегли напред емитирането на някои специални местни облигации, които трябваше да бъдат пуснат през 2020-а година и чиято цел се стимулират инвестициите в регионална инфраструктура.

Индустриалното производство нарасна през септември с 5,8% спрямо година по-рано, отскачайки от 17-годишното дъно от 4,4%, достигнато през август и при очаквания за доста по-скромно повишение с 4,9%. През първите деветте месеца на годината индустриалното производство в Китай се увеличи с 5,6% спрямо същия период на 2018-а година след повишение с 5,5% през периода януари  - август и очаквания за растеж с 5,5 на сто.

Продажбите на дребно пък оправдаха очакванията, нараствайки през септември със 7,8% след по-скромно повишение със 7,5% през август, като от началото на годината те се увеличиха с 8,2% след повишение с 8,2% и през периода януари - август.

Растежът на дълготрайните бизнес инвестиции обаче се забави през първите двете месеца на годината до 5,4% (спрямо същия период на 2018-а) от 5,5% през периода януари - август, като инвестициите само в частния сектор, които формират около 60% от общите инвестиции, се повишиха с едва 4,7% след растеж с 4,9% през първите осем месеца на годината.

Инвестициите в сектора на недвижимите имоти пък нараснаха от началото на годината до края на септември с 10,5% на годишна база, запазвайки темпото на растеж от първите осем месеца, а продажбите на жилища се повишиха с 10,3% след растеж с 9,9% през периода януари - август. Строителството обаче нарасна от началото на годината с 8,6% след повишение с 8,9% през първите осем месеца.

Безработицата стабилизира през септември на ниво от 5,2%.

"Въпреки засиления натиск за намаляване на икономическия растеж, основните икономически показатели останаха в разумни граници", заяви говорителят на китайското статистическо бюро, като се позова на постоянната заетост и инфлацията, изключвайки цената на енергията и храните.

Той прогнозира, че четвъртото тримесечие ще се отличава с по-добри "условия и подкрепа" за икономиката, включително по-малко рязък спад при продажбите на автомобили и в промишленото производство, както и стабилизиране на инфраструктурни инвестиции.

Според него има очевиден напредък между американските и китайските търговски преговарящи, което е положителен фактор, описвайки го като "нещо добро за пазарите и за глобалната икономика, включително за китайската икономика“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени