Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли нещо ново в новата стратегия за наркотиците

Тестове за наркотици
Снимка: Полина Тодорова

„Стратегията за наркотиците 2019 – 2023 е същата като предишните три, които не доведоха до никакви резултати. На тях не са направени и оценки за успешност. И ако обективният критерий е да намалим броя на употребяващите наркотици в България, ние за последните три стратегии сме ги увеличили тройно“. Това каза пред БНР Димитър Карагегов, основател на Liberty 420, по повод новата стратегия за наркотиците, която беше достъпна за публично обсъждане и разкритикувана от редица неправителствени организации.

Според Карагегов реалният брой на смъртните случаи се крие, „защото няма желание да се признае тоталния провал на политиката по отношение на наркотиците“:

„Основният проблем е, че в България все още се смята, че когато наказваме и затваряме в затвора хората, които употребяват наркотици, ще променим тяхното поведение и ще намалим тяхната бройка. Това нещо е отречено като практика в цяла Европа, която въвежда алтернативи на наказанието, например, когато залови човек с марихуана в джоба, му предлага затвор или терапевтична грижа... Всяка грижа е по-добра от затвора“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Карагегов заяви, че хората, написали стратегията, знаят какво трябва да се направи, но не желаят да го направят:

„Не желаят да се разбира за мащаба на проблема, защото може би някой ще трябва да понесе отговорност и да си изгуби удобното чиновническо кресло“.

Светослав Кирилов, директор на сдружение „Фракарита – България“:

„В България има добри практики, наложили се и популярни, но държавата, в лицето на Министерство на здравеопазването, не се опитва да ги доразвива, а иска да развива нови“.

Според Кирилов е добре, че в стратегията има раздел за превенция:

„Но тук се говори за селективна-индикативна превенция, която ще се прави през социалните мрежи. Много е странно откъде е извадена тази идея и на базата на каква добра практика. Как може в социалните мрежи да се направи селекция на рисковите групи, по какви индикации ще бъдат определени? Това не е реалистично“.

Интервюто с Димитър Карагегов и със Светослав Кирилов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна