Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

| обновено на 20.10.19 в 19:07
Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре, въпреки някои дребни сблъсъци, които приключват бързо, написа в „Туитър“ американският президент Доналд Тръмп.

Кюрдските сили са се изтеглили от град Рас ал Айн,съобщиха сирийската държавна агенция САНА и две независими една от друга агенции, базирани в Кюрдския автономен район в Северен Ирак. Турция потвърди днес изтеглянето на кюрдските бойци от граничния сирийски град Рас ал Аин по силата на споразумението, договорено от САЩ, предаде Франс прес.

Турското военно министерство съобщи, че до момента е регистрирало 22 нарушение на прекратяването на огъня. 1 турски войник е загинал, друг е бил ранен в схватка в Северна Сирия. Кюрдски източници съобщиха за продължаващ турски обстрел срещу населени места в района.

След неуспешни опити в предните два дни, конвой от превозни средства и линейки са навлезли в Рас ал Айн, за да изтеглят кюрдските отряди и да евакуират ранените към лечебни заведения в Тел Тамар, Хасака и Камишли.

Турското военно министерство съобщи, че конвоят се състои от 55 превозни средства. По данни пак на военното ведомство в Анкара друг конвой от 86 автомобила е напуснал и района на град Тел Тамар.

В реч в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция в момента контролира зона от 1500 кв. км.

Той отново подчерта, че ако условията на споразумението не бъдат спазени, веднага след изтичането на 120 часа Турция ще поднови военната си операция и предупреди, че „борбата на Турция ще продължи до прочистването на района от последния терорист“. По думите му зоната за сигурност на Турция ще се простира на около 450 км. дължина от Джараблус до сирийско-иракската граница и 32 к. дълбочина.

Турският лидер добави, че Анкара е демонстрирала решителността си пред целия свят. Той акцентира, че е било постигнато споразумение със Съединените щати, а не със считаните от Анкара за терористи кюрдски формирования.

Турското външно министерство "напълно отхвърля неоснователните твърдения" на международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл" във връзка с турската военна операция в Северна Сирия се казва в негово прессъобщение.

Според турското външно ведомство тези твърдения са част от кампания за очерняне на борбата на Турция срещу тероризма. Анкара е взела всички мерки да не се нанасят щети на цивилни и на цивилна инфраструктура, се казва още в комюникето.

Преди два дни организацията "Амнести интернешънъл" публикува доклад за трупащи се доказателства, че турските военни части и техните съюзници са извършили военни и други престъпления в Сирия. В документа се посочваше, че турските военни части и техните съюзници са демонстрирали неуважение към живота на цивилните, провеждайки смъртоносни атаки в жилищни зони, които са ранили и убили цивилни. На база свидетелски показания се цитират случаи на произволни убийства и отвличания на невъоръжени хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна