Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключова седмица за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън смята да внесе днес за гласуване в Камарата на общините неговата сделка за Брекзит, но това може да бъде осуетено от председателя на долната камара на парламента Джон Бъркоу. В същото време лейбъристите ще се опитат да внесат предложение за втори референдум за одобряване на споразумението. 

Правителството продължава да твърди, че нещата вървят по план, въпреки проблемите на премиера в парламента. Според различни министри излизането на Обединеното кралство на 31 октомври е напълно реалистично.

Борис Джонсън все пак изпрати писма до Брюксел с искане за отлагане на Брекзит, както го задължава законът. В Брюксел обсъждат отговора, но изглежда игнорираха факта, че едното писмо не е подписано, а в друго се изтъква, че отлагането на Брекзит ще има опустошителен ефект. 

Гласуванията тази седмица в Камарата на лордовете обаче са изключително съдбовни. Днес правителството внася отново сделката за гласуване, но председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да не допусне това да стане, както през март осуети третото гласуване по сделката на Тереза Мей. 

Все едно, във вторник правителството ще внесе за обсъждане необходимото законодателството за прилагане на споразумението, като вероятно ще се наложи Камарата на лордовете да заседава извънредно следващия уикенд, за да има шанс гласуването да стане преди Хeлоуин. Лейбъристите обаче могат да се опитат да променят дневния ред и да внесат две поправки – едната за по-мек Брекзит и другата за референдум за одобряване на сделката. Правителството твърди, че има гласовете да прокара сделката, но политическите налюдатели не са сигурни в това.   

Здравният министър в кабинета на Джонсън заяви междувременно, че няма основателни причини да се отлага излизането на Великобритания от ЕС и тя трябва да напусне на 31 октомври. Мат Ханкок увери, че неговото министерство е готово за Брекзит без споразумение и има планове за доставката на над 12 000 вида медикаменти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени