Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба на пощенски картички ни води на

Разходка из Балканите в сърцето на София

Снимка: http://www.bas.bg

Как можете без да напускате столицата да си направите една екскурзия из различни градове на Балканите? И то не просто да се разходите в тях, а да прескочите времевата бариера и да се превърнете в турист в миналото?

Такава възможност ни предоставят от Института по Балканистика с една много симпатична изложба в градското пространство, а именно в галерията на открито на градинката "Кристал". Чрез пощенски картички от 20-и и края на 19-и век те ни разказват визуално за интересни места, събития и забележителности от Балканите.

Експозицията "Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички" е посветена на две ключови за България събития, а именно 140 години от обявяването на София за столица на България и 150 години от създаването на Българската академия на науките. В колекцията са подбрани красиви и редки екземпляри от частни колекции, както и архивите на партньорските институции в различни балкански страни.

Изложбата се организира в рамките на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Повече подробности за събитието можете да чуете от гл.ас. д-р Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология при БАН.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени