Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Боряна Холевич и Веска Събева:

Промяната в изискванията няма да ощети хората с ТЕЛК

Снимка: БГНЕС

„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това, че от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретно заболяване“. Това увери пред БНР д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Тя подчерта в предаването „Преди всички“, че и сега не във всички ТЕЛК-комисии има задължително присъствие на тесни специалисти:

„Тесните специалности в медицината са около 50. Никога не е имало изискване една комисия да се състои от 50 души лекари. Това е абсолютно невъзможно. Винаги е имало изискване в ТЕЛК да има специалист по профила на заболяванията на лицата – имало е и ще има. Всъщност няма сериозна промяна. Имаше един малко неясен текст, който още когато излезе правилника, ходихме с г-жа Събева лично при министър Ананиев, който излезе с ясен и недвусмислен текст за това как да се тълкува въпросната точка. Практически новина няма – няма промяна“.

По думите на Холевич едно решение на комисия е валидно, когато има три подписа на лекари.

„Ако обаче единият лекар отсъства по някаква причина, пациентът трябва да бъде върнат“, добави тя.

Според Боряна Холевич няма как да бъдат привлечени лекари в тези комисии при сегашното заплащане, при непрекъснатото охулване и оплюване и при постоянните псевдореформи.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, също не вижда място за притеснение:

„Пациентите няма да бъдат лишени от това техните документи да бъдат прегледани от специалист. Нищо не се е променило. Специалистите в ТЕЛК работят по методика, която определя вида и степента на увреждането спрямо документите на пациента“.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени