Eмисия новини
от 07.00 часа

Иван Нейков: Спокоен бюджет за осигурителната система за 2019-а, някои въпроси остават

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Спокоен бюджет за осигурителната система за следващата година прогнозира пред БНР директорът на Балканския институт по социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков.

Според него това ще бъде може би последният спокоен бюджет преди задаващите се икономически трудности.

„2020-а изглежда по-добре в сравнение с 2019-а от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК... За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Нейков подчерта, че очакваното увеличение на парите в бюджета с 6,6%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия: 

„Затова ще има разминаване в гледните точки на създателите на бюджета и на потребителите на бюджета“.

По думите на Иван Нейков в бюджета за догодина не се дава отговор на два важни въпроса – за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите: 

„За хора, които имат еднакъв принос към системата, само заради това, че са се пенсионирали преди 10 години, а другите сега, има разлика в пенсиите много осезаема, говорим за разлика от над 200 лева. Този подход, който имаме - на еднакво увеличаване на всички пенсии, всъщност отваря повече ножицата… А близо 30 000 души ще си казват – защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван“.

Нейков заяви, че „в социалната сфера, ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо“.

„Пропуснахме годините на стабилен ръст за преодоляване на важните проблеми“, заяви Иван Нейков.

Интервюто с Иван Нейков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от