Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България все още е атрактивно място за международните инвеститори

Икономистът Галина Колев: Много привлекателно в българската икономика е ориентацията към нови технологии

Снимка: iwkoeln.de

Живеем във време, в което всяка минута някъде се случва нещо, което може да промени света изоснови. Свидетели сме на изцяло нови постижения на технологичната революция, както и на постоянно изменящите се потребности на икономическата и инвестиционната среда в глобален мащаб. Тази ситуация предполага вземането на сериозни мерки и строго обмисляне на стратегиите за икономическо развитие на страните и предприемачеството в тях. Каква е печелившата стратегия, от която може да се възползва България?


Печелившата стратегия зависи от това за коя страна става въпрос. Що се отнася до България, тя е на добър път и се справя отлично с много предизвикателства, казвапроф. д-р Галина Колев, старши икономист в Германския икономически институт /Institut der deutschen Wirtschaft/. –Страната все още е едно място за инвестиции, което е много атрактивно за международните инвеститори и предприятия. България все още е страната в ЕС с най-ниски разходи за работна ръка. Освен това има добро геополитическо и географско положение и ниски данъци. Всичко това представлява отлична предпоставка за инвестиции. Това, което все още липсва, е напредъкът в борбата с корупцията, повече инвестиции в областта на транспортната инфраструктура в Северна България. Там все още има какво да се направи. Това, което за мен е много атрактивно в българската икономика, е ориентацията към нови технологии. Повечето стартъпи тук са фокусирани в тази област и мисля, че това би осигурило един добър растеж и през следващите години.

Що се отнася до това дали България има шанс да привлече инвестицията на един от най-големите автомобилни производители на своя територия, икономистът смята, че все още имаме голям шанс да бъдем предпочетени пред другия кандидат − Турция. От концерна потвърждават, че инвестицията ще бъде базирана на икономически показатели, а не на политически, но от друга страна:

Геополитиката е един от основните фактори, които определят решението на големите предприятия по света и затова мога да си представя, че развитията от последните седмици и месеци, ще окажат голямо влияние. Други фактори, които са много важни, са конфликтите, които възникнаха в областта на търговската политика на глобално ниво. Те също са в полза на България като място за инвестиции, защото страната е член на ЕС.

Германският икономически институт е най-големият частен институт в Германия. Намира се в град Кьолн. Финансиран от индустрията, но и от проекти на национално и международно ниво, той дава работа на 370 души, квалифицирани в различни области. Темите, по които работят са свързани с ключови въпроси, касаещи пазара на труда, демографските промени, финансовата и социална политика, международната икономика, недвижимите имоти, околната среда и енергията, иновациите, предприемачеството и други.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени