Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Шишиев събира песъчинки от образа на София

Теологът не спира да изследва визуално столицата и да намира причини да я обичаме

„Обичам малките истории – тези, които сякаш големите хора не ги забелязват. Малките истории, тези мънички неща, тези песъчинки могат да повлекат цялата лавина със себе си. Всъщност „Етюд-и-те на София“ е това.“ Думите са на Иван Шишиев, богослов, публицист и изкусен фотограф – създател на Фейсбук страниците „Етюд-и-те на София“ и „Етюд-и-те на Стара Загора“. 

Той казва, че освен огромните пейзажи на града, за него е важно да улавя и показва и малките неща, детайлите, които оформят лицето на града, а страницата за София вече има почитатели от Гана, Тасмания и Мадагаскар. Равносметката – на нея могат да се разгледат над 10 хиляди фотографии.

Красива ли е София?

„Бях 14-годишен, точно преди 14 години, пристигнах в София след като се бях записал да уча в Семинарията. Никога няма да забравя: първият ми досег беше със „Свети Седмочисленици“ – видях тази църква и се влюбих. После никога не ми се е случвало да снимам града, но се случи доста интересен спор между мен и брат ми относно това дали София е красива….“

Така започнало всичко – Иван започнал да прави снимки, но без мисъл да прави конкретна страница, посветена на това. Приятели го убедили да направи страницата.

Първата снимка е на каменния трон от парка „Заимов“. „На него е изписано: „Бъди цар поне за един ден“. Но някой го беше задраскал и отдолу беше написал: „Бъди просто себе си“.

В началото имал около 50 кадъра, но от момента, в който дал живот на страницата, вече снима всеки ден. Така вече почти 5 години. Преди работа, след работа, сутрин или нощем, Иван Шишиев винаги намира нещо ценно, което в бързината си не забелязваме.

С естествена светлина и без дронове

Използва само и единствено естествената светлина – „да бъде това, което е, да бъде по този начин“. Затова и няма допълнителни приспособления. Налага се някои снимки да бъдат дообработвани, защото Иван снима с огромни обективи, които изсветляват снимката.

Открива „огромна романтика“ дори в някои от новите сгради. Една от любимите му сгради например е хлебозавод в „Люлин“. „Тя е една кафява сграда, обаче прозорците са изпъкнали напред, извън самата сграда и са оградени в оранжев кант. Изглеждат като кутийки, асиметрични.“

В „Етюдите на София“ с дрон не се снима, поне до този момент не съм си купил дрон, признава богословът фотограф, който не крие, че обича да се катери върху сградите.

„Останали са много малко сгради, на които не съм се качил – Народният театър, Президентството и Министерският съвет.“

Има рецепта срещу сивото ежедневие

„До голяма степен в момента българинът гледа да си прекарва сивото ежедневие. Иска нещо ново, обаче иска някой друг да го оправи. Сякаш е забравил, че хубавите неща трябва да тръгват от самия него. И най-вече не трябва никога да гледа надолу. Понякога просто трябва да погледне нагоре. Може да види някой архитектурен елемент, който да му хареса изключително много и да му оправи деня, седмицата, месеца“, допълва Иван Шишиев.

„София не може да се опише в една снимка. Можеш да направиш само етюд, само малки драсканици върху цялото това, което е наречено София“, мотивира избора си на заглавие на страницата Иван Шишиев.

Какво е да снимаш изгрева в ромския квартал на Стара Загора и за други любопитни случки – чуйте звуковия файл. 

Снимки: Иван Шишиев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна