Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов празник в Зимбабве - Ден срещу санкциите на САЩ

Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Зимбабве обявиха нов официален празник на страната, на който хората да протестират срещу санкциите на САЩ, предаде "Асошиейтед прес".

Така нареченият Ден срещу санкциите ще бъде отбелязван на 25 октомври, обяви вчера и.д. министърът на информацията Амон Мурвира. Той окачестви това решение като шанс "да бъде подчертано още повече значението на този ден за икономическата еманципация и благоденствие на Зимбабве".

Очаква се десетки хиляди хора да бъдат превозени с автобуси до столицата Хараре, където ще се включат в шествие, ще гледат футболна среща между двата най-големи футболни клуба в Зимбабве и ще присъстват на концерт, който ще продължи цяла нощ.

Десетки зимбабвийски представители, включително президентът Емерсон Мнангагва, от години са подложени на американски санкции за предполагаеми нарушения на човешки права на фона на проблемни избори и конфискациите на земя на бялото население, отбелязва "Асошиейтед прес".

САЩ казват, че санкциите не са насочени срещу цялото правителство на Зимбабве и не засягат деловите отношения между двете страни. Вашингтон е заявявал също, че САЩ са най-големият източник на хуманитарна помощ за африканската страна, чиято 300 процентна инфлация е втората най-висока в света след тази на Венецуела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!