Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Марш за право и свобода" в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за гл. прокурор

| обновено на 23.10.19 в 21:10
3
Стотици излязоха на пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.
Снимка: БГНЕС

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще поискат от президента Румен Радев да не финализира процедурата за избор на нов главен прокурор, ако утре единственият номиниран Иван Гешев получи подкрепата на мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Тази вечер в центъра на София се проведе петият поред „Марш за право и справедливост“ срещу номинацията на Иван Гешев.

Искането беше огласено на метри от сградата на президентството. И то е  - при успешен за Иван Гешев вот държавният глава да върне процедурата в етап „начало“.

Според множеството, което блокира за повече от час столичното Ларго, настоящият заместник главен прокурор не притежава необходимите качества да оглави държавното обвинение:

„Гешев е позор, но няма никой в затвор. Нито една присъда благодарение на г-н Цацаров и г-н Гешев за висш политик, магистрат, държавник, олигарх, бизнесмен, футболен бос или каквото и да е“, каза пред протестиращите Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

По-рано днес главният прокурор коментира, че всеки има право на протест, но не се съгласи с хората на площада, че процедурата е опорочена:

„Не се случва нищо необичайно. Случва се това, което е разписано в закона за съдебната власт по предложение на г-н Христо Иванов, когато той бе министър. Искахме реформа – ето я“.

Събитие, но в подкрепа на Иван Гешев имаше  пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Очаква се подобно гражданско разделение да има  и утре - още от сутринта под прозорците на съдебни кадровици, които ще се съберат в 10 часа, за да изслушат кандидата за следващ обвинител номер едно и после да гласуват.

За да има успешен избор, Иван Гешев трябва да получи подкрепата на поне 17 от членовете на 25-членния ВСС. 

По-рано полицията съобщи, че утре от 9 часа също са заявени протестни действия на ул. „Екзарх Йосиф“, където паркирането и движението на моторни превозни средства и трамвайни мотриси ще бъде временно ограничено. Временни ограничения ще бъдат въведени и за пешеходци в района на протестните действия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна