Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно заседание на Марио Драги начело на ЕЦБ

Марио Драги, председател на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги ще ръководи последното заседание във Франкфурт преди да отстъпи поста на Кристин Лагард.

Мнозина анализатори очакват последващата пресконференция да бъде по-скоро церемониална и нехарактерно емоционална за банкера, който ще остане в историята на банката със заканата си да спаси еврото „каквото и да струва това“. 

След осем години начело на Европейската централна банка днес Марио Драги ще ръководи заседанието на управителния съвет за последен път. Повечето анализатори не очакват да се вземат ключови решения за политиката на Франкфурт, а по-скоро технически. Например - от 1 ноември, т.е. в края на другата седмица, банката започва отново да изкупува правителствен и корпоративен дълг по 20 милиарда евро месечно.

Не е ясно колко ще продължи преотварянето на програмата за количествени улеснения.

Програмата приключи в края на миналата година, а с нея бяха налети 2,6 трилиона евро с цел инфлация от близо до два процента. Тя не е постигната, но според привържениците на програмата - стимулирането на икономиката има явен ефект върху ръст в заетостта например. 

Отрицателните лихви също ще останат част от управлението на Драги, а това е и една от най-спорните политики на Франкфурт под негово ръководство.

Таблоидът „Билд“, който в началото на мандата го изобрази Супер Марио, както всички го наричаха в началото, с остра пруска каска, сега го преобрази на Граф „Драгила“, изпил „сметките на вложителите“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна