Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Отрицателните лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ) лишават младите хора от стимула да спестяват и ги насърчават да поемат дълг, коментира подуправителят на Българската народна банка Калин Христов, пише „Труд“. Хората в напреднала възраст възприемат отрицателните лихви като заплаха за възможността след пенсиониране да запазят днешното си равнище на потребление, допълва той. Целта на ЕЦБ с ниски лихви да увеличи потреблението не се осъществява, заключава Калин Христов.

„Труд“ цитира данни на БНБ, че за една година домакинствата у нас са спестили над четири милиарда лева. Депозитите на нефинансовите институции също са се увеличили, но не с тези темпове. Общо кредитите са нараснали и са преминали прага от 60 милиарда лева.

„Последни сме по всичко в Европейския съюз“ е водещото заглавие на днешния брой на „Земя“. Нашенци мръзнат, монополите им дерат по девет кожи, допълва вестникът. Цитирана е констатация на Евростат, че България е на дъното по качество на живот.

В „Дума“ бившият социален министър Иван Нейков предупреждава: „Занапред възрастните не ги очаква по-добър живот“. Сигурно е, че пенсионерите ще получават парите си, но за сметка на техния нисък размер, казва той.

Според водещата тема на „Сега“ Националната агенция за приходите възнамерява да отпише 20 милиарда лева данъци като несъбираеми. По-голямата част от сумата е от натрупан ДДС от фирми фантоми и дружества, собственост по документи на бездомни хора. Става дума за данъци, натрупани след 2017 година.

Международен проект предвижда да започнем да делим загубите на вода с ВиК дружеството, информира „Телеграф“. Сега потребителят плаща изцяло загубите на вода по канализацията. Промените ще са в сила от следващата година.

„Безалтернативният кандидат за главен прокурор ще се изправи пред Висш съдебен съвет, който само ще легитимира вече взето решение“, пише „Сега“ по повод предстоящото днес изслушване и гласуване на Иван Гешев. „Заместник главният прокурор е кандидат на сегашния главен прокурор и неговите политически покровители и за да има смисъл днешното изслушване, би трябвало Цацаров да отговори защо използва цялото си влияние, за да си назначи наследник, коментира вестникът. И задава въпроси, като например има ли в прокуратурата важни икономически и политически дела, които да бъдат пазени и държани на трупчета още седем години.

2019 година е рекордна за Комисията за защита от дискриминация, съобщава „Монитор“. Само за девет месеца са извършени 843 проверки. Постановени са над 500 решения.

Д-р Атанас Пелтеков, семеен лекар, предупреждава в интервю за „Монитор“, че ако приемаме хранителни добавки за подсилване на имунитета, трябва да внимаваме, защото те въздействат неблагоприятно на някои медикаменти. Ако например добавката съдържа червен грейпфрут, ще засили действието на лекарство срещу високо кръвно налягане. Трябва да се внимава и с често употребяваните валериан, лайка, мента.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020