Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите в камиона-ковчег в Есекс са китайци

| обновено на 24.10.19 в 14:32
Британската полиция продължава да разпитва задържания шофьор Мо Робинсън.
Снимка: Фейсбук

Всички починали 39 души в хладилния контейнер на камиона с българска регистрация, които бяха открити вчера в Грейс, графство Есекс, са китайски граждани, съобщи британската полиция. 

Жертвите, сред които мъже, жени и един тийнейджър, бяха открити в ранните часове на деня в сряда в камиона, паркиран в промишлен комплекс в Грейс, недалеч от Лондон.

Китайското МВнР съобщи, че изпраща служители на посолството в Лондон, за да проверят съобщенията за гражданството на загиналите.

Белгийските власти, които започнаха свое разследване, смятат, че контейнерът е бил транспортиран до Пърфлийт, в устието на река Темза, с ферибот от белгийското пристанище Зебрюге. Записи от камери показват, че контейнерът е бил прикачен към пристигналия в Пърфлийт камион преди да замине за Грейс.

Контейнерът пристигал от Белгия по море в 00,30 часа местно време. В 01,05 часа камионът, дошъл от Северна Ирландия, го взема от Пърфлийт и го откарва в индустриалната зона. В 01,40 часа са открити 39-те тела.

Белгийските власти уточниха, че все още не е ясно кога и къде китайците са влезли в контейнера.

В същото време британската полиция претърси две къщи в северноирландското графство Арма, откъдето е 25-годишният шофьор на камиона Мо Робинсън, който бе арестуван вчера. Разследването на инцидента продължава.

Заместник-началникът на полицията в Есекс Пипа Милс заяви, че превозното средство е преместено „с цел защита на достойнството на жертвите – 38 възрастни и един младеж“.

Както по-рано БНР съобщи, камионът-ковчег е регистриран в България на името на компания, собственост на ирландска гражданка. 

В най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дувър. Холандският шофьор бе осъден година по-късно за убийство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!