Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоучредена фондация ще подпомага студенти по медицина

Ще се отпускат стипендии, ще се закупуват учебници и ще се улесняват специализации

Надя Иванова и Росица Караджова
Снимка: БНР

Новосъздадената фондация „Прогрес медик“ започна да набира средства в подкрепа на студенти по медицина в България. Фондацията е основана от група предприемачи в областта на здравните технологии. Дейността й ще бъде насочена към подпомагане на обучаващите се в медицинските специалности. Със събраните средства ще бъдат закупени и учебници и макети, онагледяващи обучението.
    

„След комуникация с Асоциацията на студентите, те ни казаха, че местата за четене са изключително малко в библиотеките и би било добре да има повече места за четене, където да се запознават с материала“, посочи Росица Караджова от екипа на фондацията в предаването "Хоризонт до обед". Според нея някъде се къса връзката между болниците, възможностите за специализация и студентите.

„Може би там също бихме могли да съдействаме – студентите да знаят къде биха могли да специализират след като завършат, за да могат да се реализират след това и да останат в България. Разбира се, стои и чисто материалният проблем като стимул за студентите, които да останат в България. Много от тях искат по-добро развитие, по-сигурна стълбичка нагоре и това е причина да се съпротивляват срещу предложенията към днешна дата“, изтъкна Караджова.

Надя Иванова има артистично образование. Няма пряка връзка с медицинската сфера, но отдавна иска да се занимава с благотворителност. Казва, че „в живота на всеки нормален човек, като минава определено време, започваш да си даваш сметка за това, че искаш да допринесеш с нещо“. С учредителите на фондацията са приятели отпреди това, затова решава да се присъедини към тях.

Набирането на средства за студенти по медицина вече е започнало.

„Като се замислим, на практика оставането и развитието на медиците, на лекарите директно е свързано с всеки един от нас и с нашето лично здраве. Затова е хубаво който, колкото, ако иска и колкото може да помогне на тези студенти да останат и да работят тук. Така или иначе тежкото им образование да стане по-леко и по-плавно“, коментира Надя Иванова.

Още за каузата на фондацията слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна