Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оръжия и усмивки на срещата Русия-Африка в Сочи

2
В кулоарите на срещата Русия-Африка в Сочи.
Снимка: Ройтерс

Русия демонстрира следващото поколение автомат „Калашников“, хеликоптери и системи за лицево разпознаване, докато президентът Владимир Путин е домакин на среща с десетки африкански лидери на среща на върха в Сочи, предаде АФП.

Събитието вчера и днес в черноморския курорт събра делегати за дискусии по теми от ядрени технологии до добив на полезни изкопаеми, но в кулоарите доминират оръжейните компании.

Русия е голям доставчик на оръжия и военно оборудване за африкански нации и руският оръжеен износител се надява срещата да засили бизнеса с Африка.

„Бихме искали да разширим нашето присъствие там, разбира се“, заяви шефът на държавната компания „Рособоронекспорт“ Александър Михеев пред АФП.

Той подчерта, че на африкански страни се падат 40% от настоящите поръчки.

Всички 54 африкански държави са представени на събитието и „Рособоронекспорт“ обяви, че планира да проведе срещи с висшето ръководство на 15 от тях.

Руски и африкански присъстващи можеха да присъстват на изложения, на които да подържат оръжия, да позират за снимки или да разгледат каталози на военна продукция, преведени на френски и португалски.

„Адаптираме се към нуждите на нашите клиенти“, заяви един от присъстващите.

„РЮА използва по-стари модели и ако искаш да запазиш същите муниции, те ще са съвместими с тези нови оръжия“, каза един от делегатите. „Толкова е лек“, допълни мъжът, който се представи като южноафрикански лекар с „личен интерес“ към оръжията.

Зад него представител на „Рособоронекспорт“ похвали системи за лицево разпознаване, които окачестви като най-прецизните в света средства за защита на граници, инфраструктура и борба с незаконен трафик.

„Огромен потенциал“

„20 африкански страни в момента искат да работят с Русия“, каза Михеев, оценявайки стойността на настоящите договор с континента на 12 млрд. долара.

Само тази година 9 държави, включително Руанда, Мозамбик и Ангола, ще получат руско оръжие.

Михеев каза, че бойни самолети, ракетни системи „Бук“ и комплекси С-300 представляват 80 на сто от африканските поръчки.

Над 900 хеликоптера, произведени от холдинга „Вертолети на Русия“ са регистрирани в държави от Африка, съобщи компанията: „Това прави почти 25% от всички на континента“. Демонстриран бе модернизиран щурмови хеликоптер Ми-35, а компанията изтъкна огромния потенциал за сътрудничество.

На Нигерия ще бъдат доставени два бойни хеликоптера Ми-35, сделката за тях е сключена през 2016 г.

В кулоарите на срещата Етиопия се споразумя за купуването на „Панцир“ – самоходен зенитен ракетно-пушечен комплекс, макар че „Рособоронекспорт“ съобщи, че не се очаква обявяването на големи сделки в края на двудневната среща.

През последните години Москва сключи серия от споразумения за осигуряване на военна експертиза и обучение на войници в Африка.

В сряда централноафриканският лидер Фостен-Аршанж Туадера поиска от Путин да удължи военната помощ. Намибийският президент Хаге Гейнгоб каза на руския си колега, че е заинтересован от военната експертиза на Москва и поиска военни съветници за обучаване на намибийската армия.

От своя страна Путин съобщи, че е постигната договорка среща в този формат да се провежда на веднъж на 3 години. И подчерта, че разчита на разширяване на военнотехническото сътрудничество с държавите от Африка. 

„Открихме нова страница в отношенията с Африка“, заяви той в заключителна реч в края на форума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия