Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски законодатели с критики по повод ликвидирането на лидера на ИДИЛ

Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски законодатели определиха като успешна мисията, при която загина лидерът на групировката "Ислямска държава", но поискаха от президента Доналд Тръмп да ги информира с подробности за случилото се. Абу Бакр ал Багдади е загинал при строго секретна операция на американски спецчасти в северозападна Сирия.

Републиканци и демократи приветстваха принципно новината за смъртта на ал-Багдади, но сред коментарите за мисията се появиха и критики. Лидерът на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси посочи, че президентът е информирал Русия за операцията преди да каже на лидерите в конгреса. Пелоси също поиска брифинг за законодателите.

"Вашингтон Поуст" отбелязва, че при значими военни операции президентите обикновено следват протокол и се свързват с ключови законодатели независимо от партийната им принадлежност, като такъв е бил случаят при мисията по залавяне на Осама бин Ладен през 2011 г..

В неделя Тръмп заяви, че се е отказал да информира лидерите в Конгреса, „защото във Вашингтон изтича информация с невиждани досега“ пропорции. Президентът също съобщи, че САЩ са информирали Русия, защото американските сили се е налагало да летят през „държани от Русия“ зони.

Демократите поставиха и други въпроси. Новината за избягали около стотина бойци на т.нар. "Ислямска Държава" в Сирия след изтеглянето на американски войски кара законодатели да се притесняват за бъдещата стратегия на администрацията в региона. Критиците отбелязват като проблеми начинът, по който Тръмп взема решения и как той се отнася към съюзниците на САЩ в борбата с тероризма.

Междувременно турското министерство на отбраната информира, че операцията по ликвидирането на лидера на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е извършена в съответствие с духа на алианса и сратегическото сътрудничество. Анкара е предоставила въздушното си пространство за целите на операцията. Преди и по време на операцията в Идлиб е бил осъществен обмен на информация, комуникация и координация между военните ведомства на САЩ и Турция. Подробностите са били договорени при визитата на Майк Пенс преди две седмици в Анкара, но са били пазени в тайна от турска страна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!