Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата разследвала руски дипломат за шпионаж

| обновено на 28.10.19 в 21:14
Снимка: Посолство на РФ

Специализираната прокуратурата работи по сигнал, че на територията на страната чужд гражданин е събирал информация, която представлява държавна тайна. Тя е била предоставяна на друга държава. 

Сигналът е подаден от ДАНС, а за чуждия гражданин е установено, че е служител в посолството на Руската федерация у нас.

С получаване на сигнала е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. От съобщението на спецпрокуратурата става ясно, че чувствителната информация е събирана в продължение на година - от септември 2018 г.

Гражданин на Руската федерация осъществявал разузнавателна дейност, като провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

Тъй като по силата на Виенската конвенция се ползва с имунитет, наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало, а на 25 октомври т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

От министерството на външните работи заявиха за „Хоризонт“,  че министър Екатерина Захариева е разговаряла с руския посланик. По информация на МВнР въпросният служител вече е напуснал страната.

На запитване на „Хоризонт“ относно действията на руския дипломат и дали въпросното лице вече е напуснало територията на България, от посолството на Русия в София заявиха, че се въздържат от коментар.

Реакцията в Русия

Като цяло руските медии се ограничават с официалното съобщение на прокуратурата и с информацията от българското МВнР, че заподозреният в шпионаж дипломат вече е напуснал територията на България.

Радио „Спутник“ цитира мнението на първия заместник на комисията по международни въпроси в Държавната дума Дмитрий Новиков. Според него България е подвластна на тенденциите, догмацията и митологиите, които се формират в момента  в Европа. Затова според него българските власти се склонни да проявяват в това отношение някаква общоевропейска солидарност. Тази солидарност се изразява в подкрепата на икономическите санкции и с политико-дипломатически мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени