Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на заетостта и професиите на бъдещето

Моника Моралийска и Нина Цанева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: БНР

Какви ще бъдат промените на пазара на труда вследствие на дигитализацията и на бързия напредък на технологиите, как цифровите технологии, изкуственият интелект и роботиката трансформират същността на заетостта – това бяха въпросите, коментирани в студиото на „Нашият ден“. 

Дни след участието си в международна конференция в Лисабон, посветена на бъдещето на заетостта и на професиите на бъдещето, в „Нашият ден“ гостува Моника Моралийска, доктор по икономика, главен асистент в катедра „МИО и бизнес“ в УНСС и председател на сдружение „Дигитален хъб България“. 

Според Моника Моралийска новите технологии ще доведат до големи загуби на работни места (особено на нискоквалифициран труд) и могат да изострят съществуващото социално неравенство. Според изразените тези в конференцията над половината от всички прогнозираните загуби на работни места ще бъдат в търговията на едро и дребно, в производството, административни и поддържащи услуги и в транспорта и съхранението. За разлика от тях образованието, здравеопазването, грижите за деца и възрастни, дейностите, при които има по-малко рутинни задачи, са изложени на минимален риск от автоматизиране и затова ще бъдат съхранени.

В същото време се очаква още по-голямо увеличение на новите форми на нестандартна заетост, като работата вкъщи, например. Основното предимство на работата вкъщи е премахване на пространствените и времевите ограничения и предлагане на по-голяма гъвкавост къде и кога да се върши работа, и води до спестяване на време за пътуване до и от работното място. Всичко това дава възможност за по-добър общ баланс между работа и личен живот и осигурява по-висока производителност. 

Защо се очаква образованието и уменията да имат все по-голямо значение, защо хората ще трябва да се включват в непрекъснато обучение и защо в бъдещите учебни програми трябва да се наблегне не само на развитието на дигиталните умения, науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), но и на хуманитарните науки и развитието на „човешки“ умения като съпричастност, убеждаване, комуникация и възможност за решаване на проблеми – можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна