Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР с нота до руското посолство - заподозреният в шпионаж да напусне България до 24 часа

Москва предупреди за ответни действия

| обновено на 29.10.19 в 19:31
Снимка: БГНЕС

Заподозреният в шпионаж служител на руското посолство в София все още не е напуснал страната.

Руското посолство е уведомило в понеделник вечерта българското министерство на външните работи, че разследваният от спецпрокуратурата руски дипломат, все още е в България.

Заради това руският посланик Анатолий Макаров е бил поканен  на среща днес в 10 часа в МВнР и му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В петък, 25 октомври, в МВнР е проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото министерството е било сезирано от прокуратурата и ДАНС. Тогава от българска страна е било отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа, допълват от външнополитическото ни ведомство. В понеделник от там съобщиха, че по тяхна информация дипломатът вече е напуснал страната ни.

Вчера прокуратурата съобщи, че дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София, е бил разследван в продължение на година – от септември 2018 г., по подозрение, че събирал чувствителна информация в полза на чужда държава.

Заради дипломатическия му имунитет наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало.

Позиция на Русия

Българските власти обявиха за персона нон грата руски дипломат, се посочва в съобщение на руското посолство в София.

„Посолството получи нота от МВнР на България за обявяването на служител на мисията за персона нон грата. Дипломатът ще напусне страната в указания в нотата срок. Руската страна си оставя правото да предприеме ответни действия“, заявяват още от руското посолство. 

Москва ще отговори на изгонването на руски дипломат от България, каза впоследствие и заместник външният министър на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС

„Разбира се, ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика“, отбеляза Грушко.

Реакция на САЩ и Великобритания

Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния, се казва в становище, публикувано на сайта на посолството на САЩ у нас.

Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще, се посочва още в становището.

Следим с интерес изявленията на българската прокуратура и на министерството на външните работи във връзка с изгонването на руски дипломат, се казва и в съобщение на британското посолство у нас. Обединеното кралство вярва, че България, като надежден европейски партньор и съюзник в НАТО, има суверенното право до отговаря на заплахи към националната си сигурност. Обединеното кралство продължава да подкрепя усилията на България в тази сфера.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени