Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Русяев бил дипломатът, когото гони София

Първият секретар на посолството на Русия Владимир Русяев на отбелязването на Деня на победата (9 май) в Стара Загора през 2018 г.
Снимка: Радио Стара Загора

Руският дипломат, който е разследван за шпионаж от спецпрокуратурата и за когото българското МВнР поиска вчера да напусне страната до 24 часа, е Владимир Русяев, съобщи украинският сайт obozrevatel.com, на който се позовават и руски медии.

Българската прокуратура не посочи името на разследвания, а само, че е първи секретар в посолството на Руската федерация в София. На сайта на посолството се изброяват 9 души с тази дипломатическа длъжност: Андрей Егоров, Павел Жибуртович, Виталий Зелински, Евгений Меркулов, Елена Приходко, Владимир Русяев, Максим Рибкин, Евгений Тюсин и Дмитрий Ярошенко.

Руският сайт obozrevatel.com твърди, позовавайки се на дипломатически източници, че „шпионинът под прикритие“ е Владимир Русяев. Събеседници на изданието казали, че длъжността му по традиция „се падала“ на руското военно разузнаване  - ГРУ на Генщаба. И че Русяев сменил друг човек на ГРУ – Александър Горенков.

Освен това Русяев не криел особено ведомствената си принадлежност на приемите в посолствата на приятелски на Русия страни, където съвършено случайно „се трудели“ негови съкурсници от военни вузове, посочва obozrevatel.com.

Изданието не успяло да открие снимка на Русяев, но БНР откри в архива си фотография от присъствието на дипломата на отбелязването на Деня на победата (9 май) в Стара Загора през 2018 г.

Според obozrevatel.com разкриването на Русаев е резултат от общата работа на няколко страни от ЕС, които открили „шпиони под прикритие“ на ГРУ в Европа – заради любовта към използването на български курорти в интерес на вербовъчната работа – особено за хора, притежаващи достъп до класифициране информация. Познаването на ведомствената принадлежност на длъжността, която е заемал Русяев, само улеснило следенето му и документирането на незаконната му дейност, добавя изданието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна