Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чили отмени ноемврийската среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество

Това може да обърка плановете за подписване на частичната търговска сделка между САЩ и Китай

Масови протести в Сантяго, Чили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чилийският президент Себастиан Пинера заяви в сряда, че неговата страна няма да бъде домакин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в резултат на ескалиращите през последните седмици масови протести в латиноамериканската държава.

Заради протестите се отменя и планираната за декември среща на ООН за климатичните промени във формата COP25.

"Това беше много трудно решение, което ни причинява много болка", посочи чилийският президент Пинера. "Но ние базираме това наше решение на мъдрия принцип на здравия разум. Когато бащата има проблеми, той трябва да даде предимство на семейството си пред другите възможности, президентът винаги трябва да постави своите сънародници над другите неща", добави той.

Срещата на върха на АТИС беше насрочена за 16-17 ноември, като е важно да се отбележи, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп планираше именно в кулоарите на това събитие подпише с китайския си колега Си Цзинпин т.нар. "първа фаза" от търговската сделка между двете водещи световни икономики.

Отмяната на срещата на високо ниво в Чили очевидно ще създаде логистичен проблем за този план, но със сигурност няма да промени позитивната настройка за предстоящо подписване на важното частично търговско споразумение между Вашингтон и Пекин.

Междувременно телевизия Fox news съобщи, че Китай е предложил на Доналд Тръмп да посети Макао, където двамата със Си Цзинпин да подпишат "първа фаза" от търговската сделка, след като Чили отмени планираната за средата на ноември среща на АТИС.

От Белият дом пък заявиха, че САЩ все още искат да подпишат първа фаза на търговска сделка с Китай през ноември, въпреки отмяната на срещата на върха на АТИС в Чили.

"Очакваме с нетърпение да финализираме първата фаза на историческата търговска сделка с Китай в същия срок и когато имаме съобщение, ще ви уведомим", заяви заместник-прессекретарят на Белия дом Хоган Гидли.

По-рано от Кремъл заявиха, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата АТИС.  Говорителят Дмитрий Песков обаче подчерта, че Русия ще бъде представена на срещата на високо ниво в Чили.

Причина за отказа на Путин не са масовите протести в Чили, а неговото предпочитание да отиде на срещата на върха на страните от БРИКС в Бразилия, която ще се проведе на 13-14 ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени