Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха президентската библиотека "Роналд Рейгън" от пламъците в Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ветрове със скорост на ураган усложняват обстановката по западното американското крайбрежие, където горски пожари доведоха до масови евакуации и прекъсване на електрозахранването. 

По официални данни през изминалата седмица в Калифорния са избухнали над 300 пожара като към момента няма жертви вследствие на стихията.

Ниската влажност и ветрове, на моменти достигащи близо 129 километра в час, усложняват обстановката в  Калифорния, където в южната част на щата стена от пламъци създава безмилостно бойно поле. Десетки хиляди са принудени да напуснат домовете си. В един от кадрите си местна телевизия показа потънали в облаци от пушек възрастни хора в инвалидни колички носилки в процес на евакуация.

Стотици пожарникари се борят с мощни огньове на терен с помощ от изсипващи вода самолети и хеликоптери.

Екипи опазиха президентската библиотеката на името на Роналд Рейгън в Сими Вали от безмилостни пламъци, които се приближиха на около 30 метра от комплекса.

В засегнатите райони като предпазна мярка е прекъсвано електрозахранването. Опасенията са, че  повалени дървета могат доведат до допълнителни пожари. Близо един милион души се очаква да останат без ток през следващите няколко дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна