Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операция на Юнкер отлага процес в Люксембург

Председателят на Еврокомисията планира да се подложи на 11 ноември на операция заради аневризма на аорта в областта на корема.
Снимка: БТА

Съд в Люксембург отложи следващото изслушване по заплетен шпионски скандал, след като бившият премиер Жан-Клод Юнкер обяви плановете си да бъде опериран, предаде АФП.

Председателят на Европейската комисия ще се подложи на операция на 11 ноември заради аневризма на аорта в областта на корема, подари което няма да може да се появи като свидетел по процеса в Люксембург, който започва на 19 ноември.

Дванадесет изслушвания са предвидени по делото, в което 3-ма агенти на службата за вътрешно разузнаване SREL са обвинени в незаконно подслушване през 2007 г., когато Юнкер все още е премиер.

Прокуратурата контактува с различните страни, за да предложи още едно отлагане на процеса, като се надява, че той може да започне тази година, казал източник в правосъдието пред АФП.

Делото първоначално трябваше да стартира през ноември 2017 г., но бе отлагано заради натоварената програма на Юнкер като висш представител на ЕС.

Преди да стане председател на Еврокомисията, Юнкер бе премиер в продължение на 18 години, като стана жертва на скандала със SREL, който предизвика избори и падането му от власт.

Служители, на които той е бил принципал, са обвинени в различни злоупотреби в периода 2004-2009 г., включително незаконно подслушване, за да държат под контрол свои информатори.

Това от своя страна свърза случая с по-ранна интрига, разтърсила Великото херцогство – т.нар. Бомбаджийска афера за серия неразкрити взривове на електрически стълбове и срещу обществени сгради.

Двама бивши служители на жандармерията са разследвани по отделно дело, като заподозрени за намеса в бомбените нападения, при които 5-има души бяха ранени и никога не бяха изцяло обяснени.

Междувременно шефът на SREL в периода 2003-2010 г. Марко Мил обвини Юнкер, че разрешил подслушвания, когато службата разследвала Бомбаджийската афера.

Юнкер отрече това, но бе призован като свидетел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна