Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът. България 30 години по-късно

Снимка: БГНЕС

„Бих написал думата „преход“ с малка буква, защото това е процес, който се случи в България, той беше извървян. Днешна България е съвсем различно място от онази България преди 30 години. Този процес не трябва да се проблематизира. Преходът приключи още при първото правителство на Симеон Сакскобургготски“. Това каза в предаването „Преди всички“ журналистът от Дойче Веле Александър Андреев.

Андреев е част от авторите в сборник „Преходът. България 30 години по-късно“. В книгата, която излиза в Деня на народните будители“, 14 публични личности и интелектуалци споделят своите наблюдения върху прехода към демокрация в страната ни.

„Възникването на истинска правова държава в България не се случи така бързо и естествено, както всички очаквахме. Този път се изкриви. В началото на новото хилядолетие правовата държава работеше по-добре, в момента правовата държава е в една задънена улица и оттам могат да я извадят единствено гражданите“, коментира още Александър Андреев.

Според него е подвеждащо днес да се сравняваме например с Източна Германия, „в която Западна Германия наля няколкостотин милиарда евро, за да я изправи на крака":

„По-реалистично е да се сравняваме с България отпреди 30 години“.

Официалната премиера на книгата „Преходът. България 30 години по-късно“ ще бъде на 6-и ноември в Литературен клуб „Перото“ от 19.00 часа.

Интервюто с Александър Андреев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени