Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха съвместните руско-турски патрули в Северна Сирия

| обновено на 01.11.19 в 15:57
Турски и руски военни машини в съвместен патрул в Североизточна Сирия, снимани от района на Къзълтепе, вилает Мардин.
Снимка: Ройтерс

Започнаха съвместните руско-турски патрули в планираната зона за сигурност на изток от р. Ефрат в Северна Сирия, съобщи турското военно министерство. 

Началото на патрулирането на 40 км източно от Рас ал Айн и 30 км западно от Камишли започна след като във вторник вечер изтече 150-часовият срок за изтегляне на кюрдските въоръжени формирования от 30-километрова зона покрай границата, за който Анкара и Москва се споразумяха на 22 октомври.

Руски и турски военни ще патрулират в първите 7-10 км по протежение на турско-сирийската граница на изток и запад от зоната между Рас ал Айн и Тел Абияд, овладяна по време на турската военна операция „Извор на мира“. Освен сухопътните патрули, дронове също облитат района, информира турското министерство на отбраната в Туитър.

Преди началото на съвместните патрули началниците на руския и турския Генерален щаб ген. Валерий Герасимов и ген. Яшар Гюлер са обсъдили по телефона последните развития в Северна Сирия, съобщи турското военно ведомство.

Днес в Анкара пристига втора руска военна делегация, която да обсъди с турските си колеги технически и тактически въпроси на координацията между двете страни. Първата руска делегация беше в турската столица на 28 октомври.

Тази нощ Анкара предаде на руски военни 18 сирийски правителствени войници, които бяха пленени по-рано.

По-рано Ройтерс предаде, че конвой от около 20 американски бронирани машини вчера е бил забелязан да патрулира между градовете Румейлан, Кахтания и Камишли. Съединените щати по-рано заявиха, че няма да изтеглят частите си от източните райони на Сирия, в които се намират петролни и газови полета.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна в Истанбул с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който гостува в града за участие в конференция, посветена на посредничеството в решаване на конфликти. На закритата за медиите среща най-вероятно са били обсъждани регионални въпроси и ситуацията в Сирия. При пристигането си в Турция в сряда Гутериш се срещна и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Те са обсъдили ситуацията в Сирия, Палестина и Кипър, написа по-късно в Туитър турският първи дипломат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна