Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Антихрист" – аудиопревъплъщение на Васил Дуев

БНР Новини

"Ярка, изключителна ренесансова личност, с развита критичност, с проникновена наблюдателност, със склонност да се съмнява във всичко, с аналитичен дух" – така Иван Сарандов определя главния герой на романа "Антихрист", а самият роман на Емилиян Станев, публикуван през 1970, нарича "нов тип исторически роман, в който философското и историческото начало са в пълно съзвучие".

Радиотеатралната задача на Васил Дуев е сложна и като градиране на скалата на емоциите, и като ироничен подтекст, и като скала на експресия, и като, само на пръв поглед, най-простото възрастово израстване. В този смисъл героят е последователен и цялостен и остава открит в перспективата на времето. Да конструираш аудио в жанра мистерия, което в същото време непрекъснато да сблъсква сегашната гледна точка на героя-разказвач със собствената му аудиовизия за себе си от различни точки от живота му, е голямо предизвикателство за целия творчески екип – Асен Аврамов, Анастасия Събева, Живко Марев, Калин Николов и Димитър Василев. 

Средновековието оживява в приказно-фолклорната фантазна действителност на театралната мистерия, чийто фокус върху идеята за духовното бреме превръща тази страшна апокрифна приказка в космополитно философско аудио. 

Радиопродукцията "Апокриф" е зашеметяваща. Динамиката, контрастите, ярките детайли, богатството на гласове и ритми имат ефекта на водовъртеж. В спокойната действителност на традиционно умозрителните дистанцирано-студени радиопиеси през последните години тя изглежда взривоопасна. Предизвикателството е заложено още в зародиша на романа на Емилиян Станев до последния нюанс на актьорските гласове. 

Освен всичко останало – "Антихрист" представлява и един блестящ дебют на Анастасия Събева по радиото.  

Радиотеатърът представя "Антихрист" на 3 ноември, неделя, от 12,30 часа по програма "Христо Ботев".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени