Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив - Европейска столица на културата 2019

„Почеркът на Пловдив“ – психологически портрет на града, претворен в шрифт

В Деня на славянската писменост – 24-ти май, в Пловдив стартира кампания под мотото “#пишанаръка”, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата. Идеята бе да се насърчи писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация. В проекта „Почеркът на Пловдив” се включиха близо 4 хиляди пловдивчани и две графични студия, които обработиха и анализираха специфичния ръкописен почерк на града и го претвориха в уникален по рода си шрифт, който да остане част от наследството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.


Идеята за този проект се роди още преди започването на Европейска столица на културата. Искахме да се вдъхновим от града и да направим по някакъв начин шрифт на Пловдив – разказва графичният дизайнер Павел Павлов. – След като пробвахме различни варианти – да се вдъхновим от архитектурата, от многопластовостта на града, решихме, че е най-добре да се допитаме до хората, до гражданите, защото те са изключително разнолики и позитивни и носят в себе си наистина характера на града в най-пълния му вариант. Затова решихме да съберем почерците на хора от града и на база на тях да направим анализ и психологически портрет на града, който да претворим и в шрифт.

Пловдивчани писаха на ръка панграмата (изречение, което съдържа всички букви от азбуката) „Ах, чудна българска земьо, полюшвай цъфтящи жита!”, цифрите от 0 до 9, както и изречението „Обичам Пловдив, пиша на ръка!”. Методиката, на базата на която е направен анализът на събраните почерци, също е единствена по рода си:


Не намерихме нещо подобно да е правено дори в световен мащаб, и методиката, която ползвахме, си я разработихме сами – обяснява Павел Павлов. – За всяка буква откроихме начините, по които може да се изписва, например, „д” можеш да го изпишеш ръкописно, печатно, с горна, с долна дължина - средно от 2 до 8 различни начина. След това започнахме да анализираме всяка една бланка, като преглеждаме коя буква по кой начин е изписана, преброихме ги, отчетохме и основните характеристики на почерка, като наклон, неговата широчина и характер, и се получиха изключително специфични резултати.

Кои черти се оказаха характерни за пловдивския почерк?

Основното, което можем да кажем, че е характерно за пловдивчани изобщо, е топлотата ни – отговаря Павел Павлов. – Тук около 63 % от хората пишат с преобладаващи меки форми на почерка, което говори за топлота, отвореност към света. Интересно е, че наклонът на писане на пловдивчани с времето се изменя. Младите хора пишат много по-изправено, а пък възрастните много по-наклонено. Освен това младите хора пишат преобладаващо по-меко, а възрастните по-остро, което също говори, че младите са по-отворени към света, но пък възрастните са по-принципни и по-строги. Това са много интересни резултати за града ни.

След дълги месеци напрегната работа новият шрифт на Пловдив вече е факт. Той ще бъде дарен за свободно ползване на 1 ноември, в Деня на народните будители и ще се предлага на сайта plovdivtypeface.com в 7 различни начертания. Има script-версия, която представлява буквално ръкописа на пловдивчани, но в по-обработен вид, display-версия, която е предназначена за заглавия, и sand-версия, която е официална.


Шрифтът е предназначен да се ползва от хората в Пловдив. Надяваме се те да го припознаят и да са щастливи от нашата идея, да започнем да го виждаме все по-често из града. Той може да се ползва абсолютно от всеки напълно безплатно за презентации, табели из града, визитки, брандинг, за всичко. Очакваме въображението на пловдивчани да ни поведе в различни посоки – надява се Павел Павлов.

Снимки: plovdivtypeface.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна