Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на промишлената активност в САЩ за трети пореден месец през октомври

През октомври промишлената активност в САЩ се сви за трети пореден месец, макар и по-сдържано от септември, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM), които сякаш потвърждават, че американският производствен сектор продължава да страда от слабо търсене и експорт на фона на търговския спор с Китай и забавящата се глобална икономика.

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се повиши през октомври до 48,3 пункта спрямо 10-годишното септемврийско дъно от 47,8 пункта (най-ниско ниво от юни 2009-а година - края на последната американската икономическа рецесия) и очаквания за малко по-добър отскок към 49,0 пункта. Въпреки подобрението промишлената активност продължава да се сви за трети пореден месец (индекс под важното ниво от 50 пункта), след като през август индексът се понижи до 49,1 пункта, излизайки за пръв път на негативна територия от 35 месеца насам.

Индексът на новите промишлени поръчки нарасна по силно до 49,1 пункта от 47,3 пункта през септември, но и той остава под важната бариера от 50,0 пункта за трети пореден месец, което е знак за продължаващо намаляване на промишлените поръчки, въпреки че индексът само на експортните поръчки нарасна през октомври до 50,4 от 41,0 пункта през предишния месец.

Индексът, оценяващ промишленото производство, пък падна силно до 46,2 пункта от 47,3 пункта месец по-рано.

В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се повиши до 47,7 от 46,3 пункта, но и той остава за трети пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо закриване на работни места в промишления сектор на САЩ.

Ценовият промишлен индекс падна през октомври до 45,5 от 49,7 пункта месец по-рано, продължавайки да задържа под важното ниво от 50,0 пункта, което е нов сигнал за развитието на дефлационен натиск в промишления сектор на САЩ.

Само пет от 18-те отделни промишлени индустрии в САЩ отчитат растеж, според последното ISM проучване, което е малко над трите индустрии, които се намираха все още в експанзия през предишния месец.

"Според анкетираните промишлени мениджъри има известно подобрение спрямо предходния месец, но настроенията остават по-скоро предпазливи, отколкото оптимистични. Октомври е третият пореден месец на свиването на индекса PMI, макар и с по-бавни темпове в сравнение със септември. Глобалната търговия остава най-значимият проблем в отрасъла. Като цяло настроенията през този месец остават предпазливи по отношение на краткосрочния промишлен растеж ", заяви Тимоти Фиоре, председател на Комисията за промишленото бизнес проучване на ISM.

Днешното поредно слабо проучване на ISM потвърждава, че промишленият сектор в САЩ страда от търговската война с Китай и че забавянето на световната икономика вече се отразява и на американската.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, представено по-рано днес, обаче се различава напълно от това на ISM, тъй като промишленият PMI индекс за САЩ нарасна през октомври до 6-месечен връх от 51,3 пункта спрямо 51,1 пункта през септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна