Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР на Италия: В страната няма имигрантска инвазия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия подновява автоматично меморандума си с Либия за ограничаването на миграционния поток, подписан през 2017-а година. През следващата седмица в парламента предстои обсъждане на някои промени в него.

В резултат на споразумението миграционната вълна към Италия осезателно намаля.

Вътрешното министерство отчита, че от началото на годината досега са пристигнали 9648 имигранти или с 91% по-малко от 2017-та година и с 56% по-малко от миналата година. Задържани са 86 трафиканти на хора, а само за месец октомври са репатрирани над 200 тунизийци, уточнява в интервю за ежедневника „Република” вътрешният министър Лучана Ламорджезе.

В него тя изрично подчертава, че на Апенините няма инвазия от имигранти.

В споразумението може  да бъдат направени промени, които италианският парламент ще обсъди следващата седмица. В тази посока министър Ламорджезе смята, че трябва да се подкрепя доброволното репатриране, организирано от Международната организация по миграция и Върховния комисариат на ООН за бежанците, позволили връщането на 25 000 мигранти у дома, а центровете за пребиваване да се опразват чрез европейските хуманитарни коридори.

Меморандумът подписан от тогавашния вътрешен министър Марко Минити задължава Италия да обучава либийската брегова охрана, да осигури ресурси и средства. 

Според неправителствената организация „Оксфам“ за 3 години те възлизат на 150 милиона евро, към които трябва да се добавят също толкова предоставени от Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна