Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Гутиерес: В Чили виждаме срив на икономическия модел

Протестите не са режисирани, смята сънародничката ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Рухна ли митът за чилийското икономическо чудо?  Това е един от въпросите на седмицата заради масовите протести в страната срещу високите цени и неравенството. Напрежението не се успокои след предложения от президента пакет от социални мерки, нито след смените в правителството. Заради изострената обстановка Чили се отказа от домакинството на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, а също и на форума на ООН за климатичните промени.

„Това беше много трудно решение, което ни причинява много болка“, посочи чилийският президент Себастиан Пинера и допълни:

 „Когато бащата има проблеми, той трябва да даде предимство на семейството си пред другите възможности, президентът винаги трябва да постави своите сънародници над всички останали“.

Зад протестите в Чили стоят много широки социални слоеве. Става дума за напрежение, трупано много години, изходът е промяна на конституцията и смяна на системата, смята Мирослава Петрова - Гутиерес. Тя е преводач, експерт по Латинска Америка. От 20 години живее в Чили, води и активна обществена дейност. Член е на лявата партия „Демократична революция“.

С годишен доход на глава от населението над 20 000 долара Чили е начело в Латинска Америка. Неравенството обаче е  огромно и това ясно си личи в Сантяго, където живее над една трета от 17-милионното население на страната, разказва Мира Гутиерес:

„Сантяго е 7-милионен град, в който има голямо териториално неравенство – квартали, които са много бедни, и такива, които са много богати. Протестите започват да се местят към източните квартали, които винаги са били бастион на средната и богата класа, защото икономическата система, която бе наложена през 80-те г. при диктатурата на Пиночет, създаде такова неравенство, че всички хора – бедни и богати, сме в едно и също положение“.

Капката, която преля чашата на търпението в Чили, беше решението на властите в столицата да увеличат цената на билета за метрото. Всъщност става дума за минимално вдигане - от 800  на 830 песо (с почти 4 евроцента - б.р.) - до 1 евро. Въпреки че после чилийското ръководство се отказа от идеята и продължи с редица други отстъпки, духът от бутилката вече беше пуснат. От какво недоволстват хората - какви са приблизителните пенсии и заплати в доскоро най-благополучната страна в региона ?

„Минималната пенсия в Чили е около 100-120 евро, а минималната работна заплата – 400 евро, при положение, че метрото струва 1 евро, за да отидеш и да се върнеш от работа са нужни 2 евро на ден и може веднага да се направи сметка, колко излиза метрото. Цените на продуктите от първа необходимост са много високи, големите супермаркети определят цените. При тези заплати е абсолютно невъзможно да се стигне до края на месеца“, казва Гутиерес.

Много чилийци, измъкнали се от бедността, се оплакват, че и като средна класа едва свързват двата края. Прави ли са онези, които говорят за срив на чилийското икономическо чудо? 

„Точно така е, това е едно сриване на модела, наложен от Пиночет“, допълва тя.

Тези дни беше прието и замразяване на цените на тока, които се вдигат непрекъснато. Същото се случва и с винетките.  Към това се прибавят високите разходи за здравеопазване и образование, а задлъжняването е една от най-големите злини, засягащи домакинствата заради растящите цени.

В хода на протестите президентът консерватор Себастиан Пинера увери, че е чул гласа на хората. Обеща реформи, се извини и от името на предшествениците си за социалното неравенство.

Трябва да се тръгне към смяна на модела, категорична е Мира Гутиерес: „Голямата стъпка трябва да е промяна на конституцията“.  

Никой не одобрява насилието, палежите и грабежите, до които се стигна при демонстрациите, подчертава Мира Гутиерес. Положението на президента консерватор Себастиан Пинера определя като сложно, въпреки че протестите според нея са социални, не политически. Основният стремеж е към подобряване на живот, не към сваляне на правителството. Според българката, която също участва в демонстрациите, няма конкретна политическа партия, която да стои зад протестите - прекалено са мащабни, за да бъдат режисирани. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна