Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провежда втори тур на изборите за местна власт (снимки)

| обновено на 03.11.19 в 08:25
Автор:
19
Снимка: БГНЕС

Започна гласуването на втория тур на местните избори в населените места, в които миналата неделя не бяха избрани кметове. Право на глас на местните избори имат 6 227 901 души.

Насрочени са избори в 105 общини и 441 кметства в страната, както и в 31 района в София, Пловдив и Варна. Изборният ден ще приключи в 20:00 часа. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но не по късно от 21.00 часа.

Балотажите в страната

В София се гласува за кмет на града, за 22 столични района и за 8 кметства.

В Пловдив на балотаж ще се избира, както кмет на общината, така и кметове в пет от шестте района. От 17-те общини на областта, в 11 се провежда втори тур. В 36 села също ще избират кмет на балотаж.

Във Варна ще се проведе балотаж за кмет, както и за кметове на четири от районите – „Одесос„, “Приморски“, “Младост“ и “Аспарухово“. Избирателите в морската столица са 283 444 души.

Във Варненска област ще има балотажи в общините Провадия и Бяла. Секциите там са 78, а избирателите 43 862. Балотажи има и в кметствата – Тополи и Звездица. Секциите са 403, две са мобилните за хора с увреждания – в кметство Тополи и в район “Приморски“. 

В Русе броят на избирателите се увеличи за една седмица с 23-ма и това са младежите, които тези дни навършиха пълнолетие, като в днешния ден трима са рождениците. Така близо 141 500 граждани с право на глас ще изберат бъдещия кмет на Русе. Балотажи се провеждат и във Ветово и Две могили.

Председателят на ОИК Русе Николай Братованов обърна специално внимание на протоколите за този избор:

“Ще ползваме старите протоколи, като общинската администрация задрасква всички други участници. Надявам се това да не доведе до объркване в секционните избирателни комисии. Тъй като все пак участниците са двама, бюлетината ще е пак с двамата участника и не подкрепям никого“.

В Пазарджик избор за кмет се провежда в 151 секции. До този момент няма сигнали за нарушения на Изборния кодекс, както и в деня за размисъл. Проблемът с непълния състав на секционните комисии се повтаря и на балотажа, каза председателят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев:

“Отново замени, хората се отказват, поради каква причина – нямам представа. Ще гледаме да направим всичко възможно, за да открием изборния ден нормално. Препоръчвам на избирателите днес да бъдат по-спокойни, да не се подвеждат по агитации. Всеки, който има право на глас, да излезе и да гласува“.

Избори се провеждат в общините Брацигово, Белово, Пещера, Ракитово и Стрелча и в още 22 населени места.

В Ямболска област втори тур за избор на кметове се провежда в общините Ямбол и Тунджа. Жителите на 10 села в областта отново избират и кметове на населените си места. Изборният ден навсякъде е започнал нормално, наложила се е подмяна на членове на секционни комисии на единични места, съобщават от общинските избирателни комисии. Над 300 служители на МВР са ангажирани в охраната за обезпечаването на реда и безопасността на движение в областта, информират от полицията. Право на глас в областния град имат 63 768 души.

В спокойна обстановка започна балотажът в Перник всички 142 секции на територията на общината са отворени. В седмицата между двата тура бяха направени частични промени в състава на някои от секционните избирателни комисии. Смяна на членове на комисии има включително и днес, съобщиха от ОИК. В първия част на изборния ден няма сигнали за нарушения.

В Смолян жителите на три общини ще гласуват на втория тур за избор на кмет. Това са Смолян, Чепеларе и Баните.

В Община Смолян гласоподавателите са 33 хил. 988, в Община Чепеларе са 6 хил. 150. В Баните, имащите право на глас, са 3 хил. 791 жители.

В 11 села в областта се провежда балотаж за избор на кмет на населено място.  В селата – Оряховец в Община Баните и Девинското Беден се стигна също до балотаж, където и двамата претенденти получиха равен брой гласове на първия тур.

В Оряховец гласуването днес ще бъде само за един кандидат, тъй като опонентът му се отказа от надпреварата борени дни преди балотажа.

Балотажи днес има и в град Сливен и седем села в общината. Втори тур на местните избори се провежда и в община Твърдица и още две населени места там. В община Котел балотажите са в селата Жеравна и Ябланово, а в община Нова Загора - единствено в село Еленово.

Изборният ден в Силистренско започна спокойно, показва справка от ОИК и ОД на МВР. Разкрити са 171 избирателни секции в шест общини на областта. В три от общините - Силистра, Дулово и Тутракан - има избори за общински кметове.

В Ловешка област днес се избират кметове на общините Ловеч и Тетевен. В областта се гласува и за 18 кметове на кметства. В ловешкото село Александрово на балотаж се явяват трима кандидати, тъй като двама от тях събраха еднакъв брой гласове на първия тур. 

В Бургаска област балотажи ще има в 5 общини - Созопол, Приморско, Средец, Карнобат и Сунгурларе. Избори ще има още в градовете Черноморец и Китен и в по-малки населени места. 21 288 гласоподаватели. Най-голямата община, в която ще има балотаж в Бургаска област, е Карнобат, а най-малката е  Приморско, където право на глас имат 5 612 души. Жителите на Черноморец ще избират както кмет на община Созопол, така и кмет на града. След първия тур с най-малка разлика в гласовете до балотаж стигнаха кандидатите за кмет на Община Сунгурларе.

В Габровска област балотаж се провежда в три общини. Изборният ден в Севлиево, Дряново и Трявна започна спокойно. Всички 114 избирателни секции, в това число и две мобилни, са отворени за гласуване. Сигнали за купуване на гласове до МВР и прокуратурата бяха подадени преди втория тур. В този за Трявна се твърди, че застъпници на политическа партия са получили пари на ръка, за да осигурят гласове. Обвинените в предизборна търговия отговориха, че опонентите им се опитват да ги сплашат, използвайки институциите.

Вторият тур на местните избори започна безпроблемно в Благоевград. В областта балотажи има и за кметове на Сандански и Гърмен, а общо в пет общини ще се избират и 15 кметове на населени места. Продължават и масовите смени в съставите на СИК. В дните преди балотажа в Благоевград бяха извършени претърсвания и разпити на хора във връзка със сигнали за купуване на гласове и контролиран вот. 

В 4 общини от Старозагорска област - Чирпан, Гурково, Николаево и Опан, днес се провежда втори тур от изборите за кмет на община. Втори тур за избор на кметове на кметства от община Стара Загора се провежда в пет села – Змейово, Хан Аспарухово, Могила, Братя Кунчеви и Загоре. Интересен е балотажът в село Могила, където в битката за кметското място влизат брат и сестра. Двамата имат равен брой гласове от миналата неделя. Не двама, а трима претенденти за кметския стол ще се борят днес в радневското село Знаменосец. Вторият и третият кандидат са с равен брой гласове на първия тур.

В област Велико Търново изборният ден започна нормално. Право да гласуват имат 71 579 избиратели. Балотажи се провеждат за кмет на общините Горна Оряховица, Златарица и Лясковец и за 26 кметства в областта. В село Джулюница, община Лясковец, има опашка от гласуващи в двете избирателни секции. 

Балотажи се провеждат днес в Тополовград и 11 села в Хасковска област. В Тополовград избирателите са 9 339, които ще гласуват в 24 секции и една подвижна за инвалиди. Втори тур на изборите има в три тополовградски села. В община Хасково ще избират кмет също в три села. Служителите от сектор "Български документи за самоличност" ще работят днес и ще издават лични карти и удостоверения за упражняване на избирателните права на гражданите.

Втори тур на местните избори се провежда в четири села от три общини в област Кърджали. На балотаж се явяват кандидати за кмет на кметство в Бенковски и Стоманци в община Кирково, в село Габрово, община Черноочене и в крумовградското село Аврен. Най-оспорвана се очертава битката в Бенковски, където разликата между двамата претенденти е само два гласа.

Нормално и без инциденти започна изборният  ден в Търговище и Попово, където се провеждат избори за кмет на община. Общо в три общини – Търговище, Попово и Омуртаг се провежда и втори тур за кметове на кметства. В община Търговище право на гласи имат общо 53 330 души.


Бюлетините за балотажа са по-къси

Бюлетините за гласуване са три вида - за избор на кмет на община, за избор на кмет на кметство и за избор на районен кмет. В тях фигурират имената на двамата кандидати, събрали най-много проценти от вота на първия тур. Изписани са наименованията на партиите, коалициите или инициативните комитети, които са ги издигнали. Само в три от кметствата имената на кандидатите са три заради постигнат равен резултат на първия тур между първия и втория или втория и третия от кандидатите.

Гласува се по обичайния начин - като в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят.

В бюлетините отново има и квадратче "Не подкрепям никого". От ЦИК обясниха, че бюлетината за балотажа е по-къса и може да бъде сгъната само на две, каза говорителят Александър Андреев: "Същественото е да останат видими двата квадрата, на които се поставят печатите".

Гласувалите на първи тур по настоящия си адрес и днес гласуват по него. Нямат право да гласуват по постоянен адрес, защото не са вписани в списъците там и няма да им бъдат издавани удостоверения за гласуване по постоянен адрес. Гласува се с валидна лична карта.

Хората с увреждания, които са гласували миналата неделя с подвижна избирателна кутия, ще го направят отново в подвижна секция и днес.

"До края на изборния ден важи забраната за оповестяване под каквато и да е форма на резултати от социологически проучвания, включително и от доставчиците на медийни услуги. Сигнали за нарушения по изборния процес се подават в общинските избирателни комисии или в ЦИК. А за нарушения спрямо избирателните права се сигнализират МВР или прокуратурата. Пред всяка секция ще има изнесени телефони, на дежурните в районните управления на МВР и дежурния прокурор", обясни Андреев.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна