Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли натиск, заплахи и купен вот в созополското село Зидарово

Снимка: Ани Петрова

На тези местни избори созополското село Зидарово се прочу с различни нарушения. Преди първия тур заради акции по раздаване на пари бе викана полиция след сигнали на участници в изборния процес. 

През изминалата седмица преди балотажа пък се проведе скандално предизборно събрание – организирано от единия кандидат за кмет, то бе навестено от неговия съперник с група симпатизанти. Между агитаторите на двата щаба избухнаха остри спорове, заснети и огласени в социалните мрежи.

„Абсурд! Аз не се продавам – нито за пари, нито за нищо“, казва жена, участник в размирните събития в Зидарово, която е привърженик на единия кандидат.

„Много се продадоха в ромската махала. Те няма да ти кажат, ама аз знам. Много се продадоха, но не от нашата партия, а от друга партия се продадоха“, допълва тя.

„Натиск няма, има интриги“, споделя мъж от селото. Според местна жителка до ескалация на напрежението се е стигнало, защото две партии са правили едновременно агитация. Тя отрича да има отправени заплахи.

Ето как протича диалогът между кореспондента на БНР в Бургас и жител на Зидарово:

-  Казаха, че това кафе е емблематично – тук се раздават пари?

-  Някой видял ли е?

-  Имаше такива сигнали, даже и полиция идва веднъж тук.

-  А хванали ли са някой?

- Не.

-  Тогава какво говорим? Седим тука, пием кафе. Ако има някой да даде, с удоволствие бих взел.

„И аз бих взела с удоволствие, ако раздават“, допълва друга жена, която определя себе си като „съвестна гражданка“. „Няма да се притесня. Няма да съм първата, която ще вземе. Ама не съм чула и не съм взела, нито пък съм видяла да раздават.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени