Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни във Франция връчи протестна нота заради думите на Макрон

| обновено на 04.11.19 в 19:35
Снимка: БГНЕС

Българският посланик във Франция връчи протестна нота във френското Министерство на външните работи, съобщиха за БНР от МВнР. 

Причината е коментарът на френския президент Еманюел Макрон пред консервативното списание "Вальор актюел", че предпочита "хора от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които идват легално и работят, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали". 

Посланикът на Франция у нас Н.Пр. Флоранс Робин е била извикана днес в Министерството на външните работи и е разговаряла със заместник-министър Петко Дойков.

Посланикът е заявила, че думите на президента Макрон са били извадени от контекста.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева каза в събота:

"Чух се сутринта с нашия посланик в Париж с указания още в понеделник да връчи протестна нота и да изиска информация официална какви точно български организирани каналджийски групи имат предвид и ако имат такава информация, да бъдат добри да я представят по официалния ред, за да може  нашето Министерство на вътрешните работи да работи заедно с тяхното и сме извикали и френския посланик тук в понеделник също да изразим възмущение от това изказване".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял по телефона с Еманюел Макрон. Според българския министър-председател, френският президент е бил разбран погрешно:

"Това, което ми е казал конкретно е, че не е разбран правилно, защото цялото му уважение към българския народ го е изразявал и във Варна, като беше при мен. Има външна министърка - г-жа Захариева, която ще връчи нота и ще действа така, като всички правила изискват".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени