Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Гаджев: Книгата разкрива детайли от личността на музиканта

Архивът на Милчо Левиев ще бъде показан в Нов български университет

Йордан Ефтимов: В НБУ той внасяше дух на свобода

Снимка: Ани Петрова

Днес в 16.30 в книжарницата на Първи корпус на Нов български университет почитатели ще си спомнят за Милчо Левиев. Ще бъде представен архивът на маестро Левиев, дарен лично от него на университета в началото на 2012 година.

"Ние, в Нов български университет, сме много длъжни на Милчо Левиев и трябва, надявам се не само тази есен, и не само по повод книгата на Владимир Гаджев, но и в следващите години, да продължим да си спомняме непрекъснато за него, тъй като той не само че е бил почетен професор на Нов български университет, но и правеше майсторски класове. И всъщност внасяше своя дух на свобода", обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Йордан Ефтимов.

Доц. д-р Йордан Евтимов   Снимка: БГНЕС

За политиката, музиката, обществените нагласи, Държавна сигурност и общото между тях и Милчо Левиев разказва в книгата си „Артистът не е самотен остров” нейният автор и музикален критик Владимир Гаджев.

В книгата Милчо Левиев е показан много сложно, противоречиво, изтъкна Йордан Евтимов. "В книгата за Милчо Левиев може да се научи страшно много за София и Пловдив от 60-те години до наши дни. Какво се е случвало в тези градове, с техните институции, в оркестрите, в джаза изобщо в България, в джаза в Щатите и в света. Взаимодействието на Милчо Левиев с български и чуждестранни джазмени, с политици и какво ли не", допълни Ефтимов.

Владимир Гаджев

Книгата разкрива детайли от личността на музиканта Милчо Левиев.

"По-интересното е, че като много млад (ние бяхме на практика комшии, но не се познавахме, разликата ни във възрастта не позволяваше по това време да общувам с него),  още тогава беше много остър характер, с много остри ръбове, които по много интересен начин отново се появиха вече в доста напредналата му възраст", допълни авторът на книгата Владимир Гаджев. 

Статии за Милчо Левиев в български издания са събирани много трудно, посочи още Гаджев.

"Последното нещо, което успях да си набавя, беше на Петър Ступел, Бог да го прости, негова рецензия във вестник "Народна култура" тогава, за първия концерт в зала България, 1966 година, на Квартета "Джаз фокус 65". Аз си я набавих съвършено случайно, в архива на Манол Цоков в Габрово, за който също съм направил книга, която някъде януари може би ще излезе, защото той също е един от пионерите на тази музика в България като цяло", разказа пред "Хоризонт" Владимир Гаджев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна